21. септембар 2023. Председница Одбора за европске интеграције у разговору са новоименованим амбасадором Кипра у Србији

21. септембар 2023. Председница Одбора за европске интеграције у разговору са новоименованим амбасадором Кипра у Србији

Четвртак, 21. септембар 2023.

Састанак председнице Одбора за европске интеграције и новоименованог амбасадора Кипра у Србији

Председница Одбора за европске интеграције Народне скупштине Елвира Ковач угостила је данас новоименованог амбасадора Кипра у Републици Србији Андреаса Фотијуа, којем је том приликом пожелела добродошлицу и успех током мандата који му је додељен у Србији.


Ковач је истакла да одржава чврсте везе са колегама из Парламента Кипра, те да Србија и Кипар имају тесну сарадњу и у Парламентарној скупштини Савета Европе у којој пружају међусобну подршку у питањима од обостраног значаја. На интересовање амбасадора објаснила је начин рада Одбора за европске интеграције Народне скупштине и начин на који сарађује са Владом Републике Србије и Парламентарним одбором за стабилизацију и придруживање, као и контролне улоге Одбора у усклађивању законодавства са стандардима ЕУ. Ковач је истакла да процес европских интеграција Западног Балкана, засењен сукобима у Украјини, али да је Србија у потпуности спремна да отвори Кластер 3 и чека сигнал Европске уније да то и учини. Навела је да Србија напредује у свим областима која се тичу процеса уласка у ЕУ, што је оценила и Европска комисија у последњем извештају. Изразила је уверење и да ће се процес евоинтеграција целог Западног Балкана убрзати по давању статуса кандидата за ЕУ Украјини и Молдавији.

Фотију је искористио прилику да се захвали на добродошлици и издвојеном времену председници Одбора, наводећи да ће у званичну посету Србији боравити парламентарна делегација Кипра од 26. до 28. септембра, те да ће и том приликом бити указана прилика за продубљивање парламентарне сарадње. Нагласио је да је Кипар земља која се залаже за убрзање процеса прикључења Србије и Западног Балкана Европској унији, и да се тај процес не сме изгубити из фокуса у ЕУ, а да је та порука гласно пренесена и Краљевини Шпанији која је преузела председавање Саветом ЕУ. Сложио се са Ковач да отварање кластера мора да се убрза, како јавност у Србији не би изгубила заинтересованост за приступање овој заједници и како би се умањио замајац евроскептицизма који расте на Западном Балкану. Фотију је током разговора подвукао да Кипар неће променити позицију када је реч о КиМ, и изразио захвалност на залагању Србије у ПС СЕ по питању кипранског територијалног интегритета и суверенитета. Амбасадор је поручио и да ће током свог мандата посебну пажњу посветити продубљивању билатералних односа две земље, поготово у областима економије, инвестиција, туризма и културе.

Саговорници су разговарали и о сусретима на међународним форумима који ће уследити наредних месеци, конструктивној позицији коју Србија одржава у дијалогу Београда и Приштине, и поред самовоље Аљбина Куртија и његових једностраних потеза који угрожавају српски народ на КиМ. Ковач и Фотију разговарали су и о проблему нелегалних миграната са којима се обе земље суочавају и начина да се овај изазов реши на што безболнији начин за народ који напушта подручја обухваћена ратним сукобима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31