6. октобар 2022. Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са амбасадором Пољске у Републици Србији Рафаелом Перлом

6. октобар 2022. Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са амбасадором Пољске у Републици Србији Рафаелом Перлом

Четвртак, 6. октобар 2022.

Састанак председника Одбора за спољне послове Борка Стефановића са амбасадором Пољске

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић састао се у Дому Народе скупштине са амбасадором Пољске у Републици Србији Рафаелом Перлом са којим је разговарао о актуелним темама у Европи, Западном Балкану, преговорима између Београда и Приштине и процесу европских интеграција Србије.


Борко Стефановић је истакао да је Европска унија најбитнији економски партнер Србије и инвеститор, али и да је битна у смислу заједничких вредности, као што су једнакост и социјална правда. „Европска унија без Србије и осталих балканских земаља, није потупуна и стабилна“, оценио је Стефановић. Председник Одбора се захвалио се на јасној подршци Пољске у указао да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет наше државе. У том смислу битно је да Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ усклади своју спољну политику са ЕУ, навео је Стефановић и додао да ће као председник Одбора за спољне послове ту тему покренути на Одбору као и на седници Народне скупштине.

Амбасадор Рафаел Перл је изразио задовољство организованом посетом и указао на значај постојања политичког плурализма у овом сазиву Народне скупштине. Додао је да ће Пољска наставити да подржава европске интеграције Србије.

Саговорници су заједнички указали на важност иницијативе Отворени Балкан, која према њиховим речима, доприноси економском развоју, туризму и размени робе међу државама Западног Балкана, а битна је и за европске интеграције држава овог региона.

Председник Стефановић је информисао саговорника са ситуацијом са којом се суочава српски народ на Косову и Метохији и додао да је важно да се дијалогом реше сва отворена питања, без признавања независности тзв. државе Косово.

Било је речи о могућности унапређења парламентарне сарадње, кроз узајамне посете чланова одбора за спољне послове и чланова посланичких група пријатељстава два парламента.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
четвртак, 8. децембар

Цео календар догађаја