4. октобар 2022. Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић са делегацијом Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР)

4. октобар 2022. Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић са делегацијом Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР)

Уторак, 4. октобар 2022.

Састанак председнице Одбора за уставна питања и законодавство са делегацијом Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР)

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић састала се у Дому Народне скупштине са делегацијом Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) са којима је разговарала о унапређењу изборног законодавстава.


Жарић Ковачевић је упознала саговорнике са делокругом рада Одбора за уставна питања и законодавство којим председава и истакла да се тај одбор у односу на друге одборе најчешће састаје јер сваки предлог закона који се нађе на дневном реду пленарне седнице Народне скупштине, мора бити и на дневном реду Одбора за уставна питања и законодавство.

Јелена Жарић Ковачевић је истакла да је Србија постигла значајан напредак у смислу унапређења изборног законодавства и да је спремна да настави истим путем. „Нама је важно да идемо у корак са законодавством најразвијенијих земаља и свакако смо окренути реформама и унапређењу нашег законодавства на начин који би применом прописа дао највише резултате“, оценила је Ковачевић.

Даглас Вејк, бивши шеф Посматрачке мисије ОДИХР у Србији, интересовао се за укљученост Народне скупштине и народних посланика у спроведеном поступку израде сета изборних закона, пре свега Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима, Закона о избору председника Републике, Закона о финансирању политичких активности, као и изменама Закона о спречавању корупције, који су настали као резултат међустраначког дијалога и на основу препорука ОЕБС Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Саговорници су указали и на важност сарадње са Венецијанском комисијом, посебно имајући у виду да је улога овог експертског саветодавног тела Савета Европе да пружи правне савете државама, како би њихови законодавни и институционални оквири испуњавали европске стандарде у области демократије, људских права и владавине права. С тим у вези, Јелена Жарић Ковачевић је подсетила и на успешну сарадњу коју су Одбор за уставна питања и законодавство и Радна групе за израду акта о промени Устава Републике Србије имали са Венецијанском комисијом у протеклом периоду, када се радило на изради уставних амандмана у области правосуђа.

Представници Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) истакли су да ће у вези сета изборних закона, заједно са Венецијанском комисијом, до краја године донети извештај са закључцима који ће бити јавно објављен.

Састанку су присуствовали и чланови делегације ОДИХР: Горан Петров, саветник, Раул Мурешан, координатор пројекта у ОДИХР и Виторија Занелати, сарадник на пројекту.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4