14. јануар 2022. Заменица председнице Одбора за европске интеграције Душица Стојковић

14. јануар 2022. Заменица председнице Одбора за европске интеграције Душица Стојковић

Петак, 14. јануар 2022.

Заменица председнице Одбора за европске интеграције Душица Стојковић учествовалана састанку председавајућих КОСАК

Заменица председнице Одбора за европске интеграције учествовала је на састанку председавајућих Одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК) који се у оквиру парламентарне димензије француског председавања Савету ЕУ, одржао 13. и 14. јануара 2022. године у Паризу.


Састанак су отворили председник француског Сената Жерар Ларшер и председавајући Одбора за европске послове француског Сената и Националне скупштине Жан Франсоа Рапан и Сабин Тиле. На почетку састанка одржан је минут ћутања поводом недавне смрти председника Европског парламента Давида М. Сасолија.

Након презентације резултата и договора постигнутих на састанку КОСАК Тројке од стране председавајућих, уследиле су три сесије на којима се дискутовало о приоритетима француског председавања Саветом ЕУ, новим методама рада у оквиру КОСАК и дванаестогодишњици од увођења евра, постигнућима и будућности европске монете. На састанку су поред чланова парламената држава чланица ЕУ, учествовали и представници одбора за европске интеграције парламената држава кандидата за чланство Албаније, Северне Македоније, Србије и Црне Горе у својству посматрача и представници парламената Велике Британије, Швајцарске, Норвешке и Грузије, у својству специјалног госта.

У првом делу, истакнута је важност јединства ЕУ која се суочава са све већим демократским дефицитом и мото француског председавања Савету ЕУ гласи „Обнова снага и осећај припадања”. Истакнуто је да, упркос пандемији, покушавамо да се вратимо нормалном животу, чему је доказ и организација ове Конференције. Истакнута је све већа улога и значај националних парламената на нивоу ЕУ, јачање поверења и оснаживање фундаменталних права. Државни секретар Министарства за Европу и спољне послове Клемент Боне представио је приоритете француског председавања Савету ЕУ као што су суверенија Европа, нови модел раста кроз дигиталну, зеленију и више социјалну и хуманију Европу која испуњава очекивања својих грађана. Подсетио је на капацитете Европске уније да се бори против мигрантске кризе, јача спољашње границе Уније и наставља да снажније координира спољну и безбедносну политику ЕУ и најавио одржавање конференције о Западном Балкану у јуну 2022. године.

Стојковић се на почетку свог излагања захвалила Парламенту Француске на организацији КОСАК и пожелела успех у наредних шест месеци председавања. Истакла је да је за стабилност демократије важна безбедност и сарадња свих актера на нивоу ЕУ, и у том смислу не треба да буде запостављена и мора бити оснажена кроз методологију преговора која се сада води у оквиру кластера и чији је један од највећих заговорника управо Француска. Истакла је да Република Србија и Народна скупштина настављају да доследно раде на остварењу реформи, уз то поштујући и уважавајући све различитости и проблеме са којима се суочава и ЕУ. Стојковић је истакла да је одлука о отварању кластера 4 добра и да ће омогућити Србији да додатно кандидује важне пројекте из области животне средине, обнове диверзититета, побољшању квалитета ваздуха, воде и тла, као и циркуларне економије. Србија је остварила видљив напредак на плану законодавне и институционалне реформе у више области, укључујући националне мањине, спречавање прања новца, трговине људима, азила, борбе против корупције и организованог криминала, и у току су уставне реформе о којима ће се грађани изјасниоти на референдуму 16. Јануара 2022. године. Стојковић је нагласила да сматра да је процес приступања дефинисан бројним обавезама, одлукама које морамо донети, а које захтевају снажну политичку вољу, спровођење правних реформи и решавање спорова са суседима. Такође, и Европска унија мора бити кредибилан партнер који ће кроз разне механизме ангажовања и присуства у региону, укључујући и финансијску подршку, омогућити да државе кандидати за чланство у ЕУ брже и ефиканије испуњавају своје обавезе, закључила је Стојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2