29. децембар 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону и председник Савеза Срба Словеније

29. децембар 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону и председник Савеза Срба Словеније

Среда, 29. децембар 2021.

Састанак председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са председником Савеза Срба Словеније

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимира Вујадиновића са председником Савеза Срба Словеније мр Владимиром Кокановићем.


На самом почетку састанка, мр Владимир Кокановић је уручио председнику Одбора захвалницу за несебичну подршку раду Савеза Срба Словеније, огромном доприносу у развоју и очувању српског језика, културе и традиције Срба у Словенији и на даљем јачању веза између српског и словеначког народа.

Током састанка, Кокановић се осврнуо на скорашњу посету Милимира Вујадиновића Љубљани, када се састао са представницима Срба у Републици Словенији и присуствовао потписивању Декларације о сарадњи српских друштава у Републици. Кокановић је оценио ту посету историјском и истакао да она представља велики искорак за српску заједницу.

Саговорници су говорили о предстојећим изборима који ће одржати како у Србији, тако и у Словенији.

Председник Савеза Срба Словеније мр Владимир Кокановић је изразио наду да ће политичка ситуација у Србији остати непоромењена и у следећем мандату, имајући у виду да је политика коју заступа садашња администрација, на челу са председником Александром Вучићем резултирала бољем положају Срба у Словенији и активном односу Републике Србије према Србима у региону. Кокановић је истакао са Срби у Словенији, захваљујући политици коју заступа ова Влада, виде напредак и осећају бенефите напретка матице.

Кокановић је говорио о статусу српске националне мањине, истакавши да и поред чињенице да је српско становништво најбројнија мањинска национална заједница, становништво српског порекла, није признато као национална мањина у Словенији.

Милимир Вујадиновић је изразио наду да се у скорије време организује посета чланова Одбора за дијаспору и Србе у региону Савезу Срба Словеније и словеначком парламенту, у циљу успостављања још бољег положаја српског народа у Словенији.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја