Понедељак, 8. март 2021.

Честитка председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамера Бачевца поводом 8. марта

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац честитао је 8. март, Међународни дан жена:


„Поводом 8. марта, Међународног дана жена, свим женама желим срећан празник.

Овај дан треба да нас подсети на борбу за једнакост коју су успешно водиле многе храбре жене у прошлости, али и потребу да даље радимо на изградњи толерантног друштва, да учинимо додатне напоре како бисмо свим женама обезбедили место, услове и положај у друштву који им по свим њиховим улогама, способностима и вредностима и припадају.

Како је ову, али и годину за нама, обележила пандемија корона вируса, свака криза, па и ова, утиче на продубљивање разних неједнакости у друштву, па и на родну неједнакост. Жене претежно раде управо у секторима који су највише изложени ризицима пандемије. Последице пандемије можемо посматрати и са становишта улога мушкараца и жена у породици, имајући у виду потребу већег ангажовања око образовања и бриге о деци, о старијим члановима породице, особама са инвалидитетом. Због изражених родних улога које постоје у нашем друшту, ове обавезе у значајно већој мери падају на жене. Зато данас усклађивање професионалног и породичног живота представља посебан изазов.

Верујем да смо упркос отежаним условима у којима се данас боримо за једнакост и права жена, спремни да радимо на томе да створимо амбијент у коме ће жене у пуној мери уживати права која им припадају, бити једнаке, па и успешније од мушкараца, у економском, социјалном, али и политичком смислу, имајући у виду њихову образовну структуру и квалификације. Свим женама честитам празник, уз жељу да још више значаја посветимо питању равноправности, толеранције и поштовања женских права.“Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4