Петак, 7. март 2014.

Честитка председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехе Омеровића поводом 8. марта

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић упутио је данас честитку свим женама поводом 8. марта – Међународног дана жена.


„Сутра је 8. март – Међународни дан жена. У свести просечних грађана Србије, тај дан је често повезан са празним прославама и формалним честиткама. Многи су га везивали за „комунистичка“ времена, иако се он обележава у целом свету, а многи већ одавно нису у њему проналазили ништа прикладно“, наводи се у честитки.
„Када се међутим осврнемо на историју и на његово изворно значење“, каже Омеровић „овај празник, који славимо већ 103. пут, означава борбу за једнака права жена, за њихово право гласа, као и за њихов бољи положај, за њихове политичке и економске интересе, односно за многе ствари које нам данас изгледају природно и нормално, као цивилизацијско достигнуће“.
Омеровић у честитки даље наводи да, обележавајући овај дан у Србији, можемо набројати и постигнућа и проблеме. „Достигли смо проценат од скоро 33% (32.8%) жена у Народној Скупштини, имамо активан Одбор за људска и мањинска права и родну равноправност који се свесрдно бави питањима положаја жена, а формирана је и Женска парламентарна мрежа која је окупила све заинтересоване посланице, без обзира на партије из којих долазе“.
„Имамо Закон о равноправности полова, одговарајуће стратегије (Национална стратегија за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности, Национална стратегија за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и у партнерским односима), спроводимо Резолуцију СБ УН 1325 у Србији, каже Омеровић и додаје да „имамо и извршне механизме, од националног (Управа за родну равноправност) до локалног нивоа (у приближно 110 градова и општина), а и независна тела (Канцеларија Заштитника грађана, Повереница за заштиту равноправности) контролишу ову област“.
Председник Одбора додаје да, такође, имамо већи број запослених мушкараца него жена (57% према 43%), разлика у зарадама иде до 17% на штету жена, које проводе и двоструко више времена на неплаћеним пословима од мушкараца. „У економској кризи која је погодила цело друштво, жене су онај угроженији део који носи велики терет, поготову ако су при том и самохране мајке, а посебно их погађа и видљиви пораст насиља“, истиче Омеровић.
У честитки се даље наводи да је „постизање родне равноправности у друштву један непрекидан процес, у коме ћемо се трудити да тежимо највишим стандардима, једнакости у стицању и коришћењу права, одговорности и могућности за жене и мушкарце и једнакости у приступу њиховим интересима, потребама и приоритетима“.
„Родна равноправност потребна је подједнако и женама и мушкарцима, ради истинског партнерства у вођењу послова у друштву у коме они живе и раде, у условима једнакости и комплементарности, узајамно се обогаћујући својим разликама. Равноправно учешће жена, које чине 52% (51.8%) становништва, у јавном и политичком животу, предуслов је и показатељ демократије, питање људских права и слободе. Оно доприноси вредностима емпатије, солидарности и толеранције, омогућава коришћење свих људских ресурса и поспешује одрживи развој, помаже остваривању социјалне правде, друштвеном напретку, уравнотежености и стабилности“, поручује у честитки Омеровић.

„Зато свим грађанкама Србије од срца честитам њихов празник“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31