Уторак, 22. фебруар 2011.

Разговор председника Одбора за међунационалне односе са иранским аташеом за културу, медије и религију

Председник Одбора за међунационалне односе Милетић Михајловић примио је данас у Дому Народне скупштине директора Дирекције за пропаганду исламске републике ИранСаида Мехди Саида Камошија, помоћника директора Дирекције за културу Ирана Али Асгарија, Директора иранског културног центра у Београду Фарида Ефтекарија и аташеа за културу, медије и религију Ирана у Београду Хамида Резу Ахмадија.Председник Одбора за међунационалне односе Милетић Михајловић примио је данас у Дому Народне скупштине директора Дирекције за пропаганду исламске републике ИранСаида Мехди Саида Камошија, помоћника директора Дирекције за културу Ирана Али Асгарија, Директора иранског културног центра у Београду Фарида Ефтекарија и аташеа за културу, медије и религију Ирана у Београду Хамида Резу Ахмадија.

Чланови иранске делегације упознали су свог домаћина са положајем и заштитом националних и верских заједница у Ирану и истакао да се у тој земљи придаје велики значај мањинама које, како је рекао, обогаћују иранску културу.

Председник Одбора за међунационалне односе обавестио је госте да у Србији живи 20 националних мањина, чија су права гарантована Уставом Србије и чији је положај уређен Законом о заштити права и слобода националних мањина, у складу са међународним споразумима и конвенцијама које је наша земља потписала. Националне мањине су представљене у Народној скупштини, где имају своју посланичку групу, а, такође, имају своја легитимно изабрана представничка тела, националне савете.

У разговору је учествовала и Олеана Папуга, члан Одбора за међунационалне односе Народне скупштине, која је говорила о остваривању мањинских права у Војводини.

У разговору је било речи о развоју међупарламентарне сарадње две пријатељске земље, а посебно на нивоу радних тела која се баве питањима заштите слобода и права националних мањина.