Петак, 28. март 2008.

Разговор председника одбора за иностране послове Народне скупштине Србије и Европског парламента

Председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Србије др Драгољуб Мићуновић примио је данас у Дому Народне скупштине председника Спољнополитичког одбора Европског парламента Јацека Сарјуша Волског.Председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Србије др Драгољуб Мићуновић примио је данас у Дому Народне скупштине председника Спољнополитичког одбора Европског парламента Јацека Сарјуша Волског.

Сарјуш Волски је истакао да је циљ његове посете упознавање са политичком ситуацијом у Србији уочи ванредних парламентарних избора, као и са њеним плановима у кретању ка Европској унији и европским интеграцијама.

Он је рекао да се Европска унија залаже за убрзани пријем земаља бивше Југославије и спремна је да са Србијом потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, чим се превазићу постојеће препреке. Зато власти у Србији морају да одлуче да ли су за убрзани пут у ЕУ или не. Додао је и да је ЕУ спремна да помогне у либерализацији визног режима и да настави са пружањем финансијске помоћи, као и са подстицањем развоја грађанског друштва у Србији.

Иако ЕУ нема јединствен став о питању проглашења независности Косова, већ ту одлуку препушта државама чланицама, сматра се одговорном за стабилност и безбедност у овом региону и с тим циљем послаће тамо мисију ЕУЛЕКС-а, истакао је Сарјуш Волски.

Председник Одбора за иностране послове Мићуновић је истакао да је будућност Србије у европским интеграцијама, али да је прикључење наше земље успорено, најпре, условљавањем сарадњом са Хашким трибуналом, а затим једностраним нелегалним проглашењем независног Косова и његовим признањем од стране неких земаља чланица ЕУ. По његовим речима, то је био ударац демократским снагама и јавном мњењу у Србији, јер анализе показују да је око 75 одсто грађана опредељено за прикључење наше земље Европској унији.

Председник Одбора је истакао да статус Косова и Метохије, да би имао међународну правну легитимацију, мора да буде утврђен у Савету безбедности УН и оценио да ће у наредном периоду свакако морати да се разговара о модалитетима живота у Покрајини, како би се, пре свега, онемогућили конфликти између Албанаца и Срба.

Мићуновић је изразио очекивање да ће на предстојећим парламентарним изборима победити европска опција “јер немамо право да доводимо у питање квалитет живота људи и одлажемо будућност”, као и да ће преговори са ЕУ бити настављени.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2