1. децембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији

1. децембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији

Четвртак, 1. децембар 2022.

Састанак председника Народне скупштине Р. Србије са амбасадорком Краљевине Шведске

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић разговарао је данас са Њ. Е. Аником Бен Давид, амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији. Саговорници су током састанка поздравили блиске и пријатељске односе који бележе стални напредак, те изразили задовољство због обележавања 105 година од успостављања дипломатских односа две земље.


Др Орлић је истакао да Србија остаје посвећена даљем јачању укупних билатералних односа, између осталог и кроз активну комуникацију два парламента. „Снажан допринос даће и Посланичка група пријатељства са Краљевином Шведском, која је традиционално формирана и у актуелном сазиву Народне скупштине Републике Србије“, поручио је председник НСРС. Нагласио је да је Шведска водећи донатор у Србији када је реч о заштити животне средине и борбе против климатских промена, те исказао заинтересованост за што садржајнију и ширу сарадњу у свим областима, првенствено у сфери еконoмије. Амбасадорку је упознао са тешком ситуацијом на КиМ и захтевом да ЗСО буде неодложно формирана.

Амбасадорка Бен Давид поздравила је добре односе наших двеју земаља и осврнула се на посету председника шведског парламента претходне године. Оценила је да двема земљама приоритет треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње, с посебним нагласком на економске односе. Поновила је подршку Краљевине Шведске европским интеграцијама Србије и изразила задовољство због конструктивне улоге Београда и постизања споразума о регистарским таблицама током преговора који су недавно вођени у Бриселу. Истакла је очекивање да ће доћи до конкретног прогреса у оквиру дијалога између Београда и Приштине, уз јасну потребу да све обавезе из потписаних споразума буду реализоване. Осврнула се на ситуацију у Украјини, те указала на важност усклађивања заједничке безбедносне и спољне политике Србије са ЕУ.

С тим у вези, председник Народне скупштине поручио је да Београд остаје посвећен миру и стабилности, као и очувању међународног јавног права. „Увек је било јасно - ми желимо мир. Србија каже да нарушавање било чијих граница и гажење суверенитета и територијалног интегритета није добро, а све поменуто искусили смо на примеру своје земље. Зато подсећамо да јасан принцип мора да постоји и да сви морају да га примењују на идентичан начин свуда. Србија води суверену политику и своју страну је одабрала – Србија је на страни интереса свог народа, што уједно значи на страни међународног јавног права, повеље Уједињених нација и важећих резолуција Савета безбедности. Нашу позицију јасно је саопштио свету и председник Александар Вучић, обраћајући се на Генералној скупштини УН у септембру“, рекао је др Орлић.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 1. децембар 2022. | састанак председника Народне скупштине и амбасадорке Краљевине Шведске у Републици Србији 01.12.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
понедељак, 6. фебруар