1. децембар 2022. Председник Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

1. децембар 2022. Председник Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

Четвртак, 1. децембар 2022.

Састанак председника Народне скупштине Србије са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Републике Турске, коју предводи председник Одбора Акиф Чагатај Килич.


Саговорници су током састанка изразили задовољство због политичког односа две земље који је на највишем нивоу, захваљујући, како су констатовали, интензивном дијалогу и изузетном личном односу председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана. „У том контексту, посету председника Турске, која је реализована у септембру, сматрамо веома значајном, јер је дала додатни импулс јачању свеукупних билатералних односа наше две земље“, поручио је др Орлић.

Подсетио је да ће Народна скупштина Републике Србије наредне недеље бити домаћин 60. Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС), током које ће у Београду боравити делегација Велике народне скупштине Републике Турске, али и председник турског парламента Мустафа Шентоп. „Посета ће бити одлична прилика за разговоре о даљем интензивирању сарадње између два парламента, али и о свим темама од значаја“, оценио је др Орлић.

Председник НСРС поздравио је све досадашње инвестиције Републике Турске, посебно оне које су допринеле напретку мање развијених делова Србије. С тим у вези, саговорници су констатовали снажну опредељеност за унапређење економске сарадње, посебно на плану инвестиција, инфраструктуре и енергетике, истичући важност пројекта магистралног гасовода „Турски ток“, који представља стабилан извор снабдевања не само Србије, већ и ширег региона. Председник Одбора Килич поручио је да између две земље постоји простор за даље унапређење сарадње у низу области, истичући туризам као сферу са посебно значајним потенцијалом.

Информишући саговорника о ситуацији на КиМ, председник Народне скупштине подсетио је да српски народ, поред терора са којим се суочава свакодневно, готово читаву деценију чека на формирање Заједнице српских општина. Истакао је и снажно противљење аспирацијама Приштине за чланство у међународним организацијама. „Приштина не сме бити награђивана због уништавања споразума и погажених датих речи, већ мора да се позове на одговорност, јер обавезе морају да се реализују - без изговора и неизоставно. ЗСО мора да се формира. По први пут то ових дана чујемо јасно и од представника ЕУ, и од представника САД, као и од других“, рекао је др Орлић, додајући да је за званични Београд, који у дијалогу предводи председник Александар Вучић, од највеће важности да сачува мир и стабилност за све.

Председник Одбора Килич поручио је да ће се подршка преговорима између Београда и Приштине наставити, истичући да решење за свако отворено питање треба тражити искључиво кроз дијалог.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 1. децембар 2022. | састанак председника Народне скупштине и делегације Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Републике Турске 01.12.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
понедељак, 6. фебруар