28. новембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадорком Републике Португалије

28. новембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадорком Републике Португалије

Понедељак, 28. новембар 2022.

Састанак председника Народне скупштине Републике Србије са амбасадорком Републике Португалије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадорком Републике Португалије у Републици Србији Њ. Е. Маријом Виржинијом Мендес де Силва Пином, са којом је разговарао о даљем унапређењу већ добрих и пријатељских билатералних односа.


Саговорници су изразили задовољство због обележавања 140 година дипломатских односа две земље, као и уверење да ће се политички дијалог и динамика билатералних посета интензивирати.

Током отвореног разговора, истакнута је обострана спремност за даље продубљивање сарадње између Србије и Португалије у свим областима од заједничког интереса, првенствено кроз доприносе два парламента и рад Посланичке групе пријатељства са Републиком Португалом која је у НСРС традиционално формирана и у актуелном, XIII сазиву. „Ове недеље ће по први пут бити формирана ПГП са Републиком Србијом у Парламенту Португала, која ће бити одличан канал комуникације са колегама посланицима из Србије“, поручила је амбасадорка Виржинија Пина.

Председник Народне скупштине је захвалио Републици Португалији на активној и континуираној подршци коју пружа Србији на путу европских интеграција и известио о ситуацији у дијалогу Београда и Приштине. „Српски народ не жели да се мири са терором којем је изложен деценијама и принципијелно инсистира да се реализује договорено, те да се коначно, после десет година чекања, формира ЗСО. На све то Приштина одговара још тежим притисцима, физичким нападима и претњама, чак тврди да нема намеру да ЗСО икада реализује“, рекао је др Орлић и додао да „док Аљбин Курти одбија европске предлоге, званични Београд, на челу са председником Александром Вучићем, остаје заштитник дијалога и мира, што је јасно констатовао и Жозеп Борел“. Амбасадорка Португалије поздравила је посвећеност коју Београд показује током процеса дијалога са Приштином и изразила очекивање да ће доћи до решења које мора да буде прихватљиво српској страни.

Саговорници су током састанка оценили да постоји додатни простор за унапређење сарадње у области заштите животне средине, пољопривреде, ИТ сектора и енергетике, те изразили спремност за заједнички рад и размену искустава.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
понедељак, 6. фебруар