1. јул 2022. Председник Народне скупштине на конференцији Позиција Србије у евроатлантској заједници

1. јул 2022. Председник Народне скупштине на конференцији Позиција Србије у евроатлантској заједници

Петак, 1. јул 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на конференцији Позиција Србије у евроатлантској заједници

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на конференцији Позиција Србије у евроатлантској заједници.


Обраћање председника преносимо у целини:

„Поштовани учесници конференције,
Драги пријатељи,

Драго ми је што могу да вам се обратим овом приликом и желим да захвалим на труду Евроатлантском савету Србије и господину Шормазу, шефу сталне делегације Скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО, што су уприличили овај скуп, а нарочито због тога што га одржавамо у Народној скупштини. Имамо пред собом веома актуелну и важну тему, имајући у виду компликоване међународне околности и зато подржавам сваки напор да у разговору са политичким представницима, цивилним друштвом и партнерима из иностранства сагледамо све аспекте актуелних догађаја, као и позицију Србије у овим околностима.

Ја овде нећу уопште да околишам, зато што је позиција Србије у вези са ратом у Украјини потпуно чиста и јасна од првог дана и она је непромењена. Она је таква зато што је заснована на поштовању принципа међународног права и ма колико да ти принципи данас нису на цени, ми их се чврсто држимо. Немамо други избор, зато што и за своја отворена питања од највећег државног и националног значаја, а то је питање Косова и Метохије, имамо упориште управо у међународном праву и од њега не одустајемо. Ако тај принцип тражимо да буде поштован у нашем случају, онда не можемо да га газимо у неким другим случајевима.

Вама је познато да Србија признаје суверенитет и територијални интегритет Украјине и познато вам је да је тај став непромењен већ осам година откако је почела криза у тој земљи. Поштовање суверенитета и територијалног интегритета за Србију је врхунски принцип међународног права, не само када је реч о Украјини – он је сада у средишту светске пажње, ми инсистирамо на његовом поштовању и када је реч о Косову и Метохији. Нарочито када је реч о Косову и Метохији, зато што се ево већ 14 година боримо против његовог међународног признања, јер смо дубоко уверени да је тим признањем не само нарушен суверенитет Србије, већ је погажен један од темељних стубова очувања мира и стабилности у свету.

У том светлу, Србија не намерава да мења своју принципијелну позицију. Нека не очекују од нас да мењамо став, јер не можемо да радимо против себе, своје земље и против принципа који једини гарантују мир у свету.

Ми знамо да је најтеже бранити принципе, да је много лакше мењати политику у складу са тренутним интересима и тражити ад-хок решења за проблеме који у том тренутку постоје. Али знамо и то да на дуги рок можемо да остваримо своје националне интересе једино ако чврсто стојимо уз општеприхваћене принципе у међународним односима.

Што се тиче наших односа са НАТО, ја из вишегодишњег искуства као председник владе, министар унутрашњих и спољних послова, а сада и као председник парламента, могу да имам само похвале за ту сарадњу. Нарочито када је реч о сарадњи са мисијом КФОР-а на Косову и Метохији чију улогу у заштити мира и безбедности српске заједнице изузетно ценимо. Али ту је и читав низ других заједничких активности, како на војно-одбрамбеном, тако и на политичком нивоу и ми заиста желимо да са НАТО наставимо сарадњу, истим и још већим интензитетом, јер то је у интересу Србије, а надам се и у интересу НАТО и његових чланица.

Разуме се, Србија је доследна у својој политици војне неутралности и без обзира на међународне околности, пре свега мислим на рат у Украјини, остајемо доследни тој нашој позицији и очекујем за њу пуно разумевање од НАТО и његових чланица, баш као што смо имали и до сада. Ова политика је изузетно важна за наше државне интересе, она је одраз наших историјских прилика, али пре свега израз воље огромне већине наших грађана. Само као војно неутрална, а нарочито у околностима у којима расту војне напетости у Европи, Србија може у пуној мери да заштити своје највише интересе, а то је стабилност наше земље и даљи економски просперитет. Ако од нас очекујете да се опредељујемо за било коју страну, очекујте увек да ћемо се определити – за Србију.

Ја вам још једном желим добродошлицу у Народну скупштину и желим вам успех у раду ове конференције.

Хвала!“


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 1. јул 2022. | обраћање председника Народне скупштине на конференцији Место Србије у eвроатланској заједници 01.07.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2