30. јун 2022. Председник Народне скупштине на Конференцији о друштвено одговорном пословању

30. јун 2022. Председник Народне скупштине на Конференцији о друштвено одговорном пословању

Четвртак, 30. јун 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на Конференцији о друштвено одговорном пословању

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на конференцији о друштвено одговорном пословању ЦСР Србија 2022.


Обраћање председника преносимо у целини:

„Уважене екселенције,
Поштовани гости,
Драги пријатељи,

Најпре желим да се захвалим компанији Колор Медија на упорности да ево већ осму годину организује конференцију о друштвено одговорном пословању. Не само зато што на тај начин показује да се и сама понаша друштвено одговорно, него зато што је заиста реч о веома важном делу нашег укупног пословног амбијента о којем се често говори тек успут, а да не препознајемо до краја његов значај како за компаније, а много више и за наше друштво.

Друштвена одговорност у пословању је нешто што би данас требало да се подразумева, нешто без чега је било која пословна активност просто незамислива. Ипак, да ли је у Србији заиста тако, и не само у Србији?

Лепо је видети на телевизији да је нека компанија опремила компјутерима једну учионицу у локалној школи, или је стипендирала неког математичког шампиона да отпутује на такмичење у иностранство. За мене је још лепше кад се тако нешто деси, без телевизије, али добро, разумем да сваки бизнис тражи добар публицитет. Али није лепо, ни поштено, ако овакве и сличне акције остану једнократне, када је њихов циљ само да се штиклира да је друштвена одговорност испуњена, као нека врста обавезе и терета, па да се настави

Сви овде очекујемо од наших компанија, а нарочито од оних страних, где је друштвена одговорност у пословању далеко развијенија, да раде много више и много видљивије на овом пољу. Да се такмиче у овој дисциплини и да конкуришу једна другој ко је урадио више ствари за заједницу, ко води рачуна о екологији, а нарочито како се односи према запосленима. Профит мора да постоји у сваком послу, али он никада не сме да буде разлог да због њега страдају животна средина, људска права и интереси заједнице у којима се тај профит остварује.

Држава је у овом погледу урадила многе добре кораке, ми улажемо велики напор да стимулишемо послодавце да се понашају друштвено одговорно. Почев од радног ангажовања особа са инвалидитетом, од бројних прописа за спречавање дискриминације у сфери рада, па до стимулација за разне видове друштвено одговорног пословања. То је наша обавеза која проистиче из социјалне функције државе и ми ћемо је још више унапређивати него до сада. А нарочито ћемо водити рачуна и о даљим обавезама пословног сектора када је реч о одрживом развоју и поштовању најсавременијих стандарда из ове области, пре свега у заштити животне средине.

Ја сам свестан да улагање у друштвено одговорно пословање за многе послодавце и даље изгледа као трошак, који треба да се избегне где год је могуће. Али то више није могуће. Не само зато што то траже држава и друштво, то је захтев и самог бизниса, то више није трошак него најбоља инвестиција коју компанија може да спроведе. Свако ко улаже у заједницу, у инклузију, у добар третман радника, и нарочито у екологију и одрживи развој, добија заузврат вишеструку корист.

То је поље у којем морамо да наставимо да сарађујемо, и послодавци и синдикати и држава, зато што имамо још много посла који треба да обавимо, како би цео наш пословни амбијент имао још јачу социјалну функцију. Наше државне институције су више него спремне да вам буду партнери у том послу и то треба да искористите.

Хвала вам још једном на позиву и желим успешан рад данашњој конференцији!“


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 30. јун 2022. | уводно обраћање председника Народне скупштине на конференцији ЦСР Србија 2022. 30.06.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2