18. јун 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

18. јун 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

Субота, 18. јун 2022.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на отварању изложбе о Првом балканском рату

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, обратио се на отварању изложбе о Првом балканском рату.


Обраћање председника преносимо у целости:

Драги пријатељи,

Поштовани потпредседниче Владе и министре Стефановићу,
поштовани изасланиче господина председника Републике,
господине Антићу,
ваше екселенције,
поштовани официри.

Велико ми је задовољство да у својству домаћина учествујем у организацији и отварању ове изложбе, и желим пре свега да вам пожелим добродошлицу у Народну скупштину, али и добродошлицу овој поставци, којом желимо да дамо значај великом јубилеју – 110. годишњици Првог балканског рата. Народна скупштина је право место за овакву изложбу, и најбоље место са којег желимо да оживимо сећање на један од најславнијих периода нашег народа и наше државе. Народна скупштина је симбол наше државности и народне воље да гради слободну и независну Србију. И зато је овде право место да се после 110 година подсетимо и поклонимо свима који су далеке 1912. године кренули у заокруживање наше државне независности и самосталности и коначног ослобађања од османске окупације.

Изложба коју данас отварамо за мене значи само један мали, али важан гест нашег поштовања према нашим прецима и њиховој жртви, коју су пре 110 година уградили у темељ модерне Србије. Ово је само мали допринос да један славни период из наше историје не препустимо забораву, јер наша генерација то никако не сме да допусти. Жеља ми је да читава ова година протекне у знаку сећања на ове велике дане, јер да њих није било, не би било ни државе Србије ни ове Народне скупштине.

Ја ћу овде поновити нешто што сам говорио у предизборној кампањи пре неколико месеци, да случајно не би било примедби да се у кампањи дају обећања, па се после избора на њих заборави. И ја лично и моје пријатељи из партије чији сам председник тражићемо да се за државни празник прогласи 22. октобар, дан победе српске војске у Кумановској бици. То је један од највећих датума у нашој историји, то је дан када смо ослободили Косово и Метохију и после векова окупације поново га прикључили држави Србији. И наши преци који су ратовали и гинули на Куманову ишли су у ту битку са покличем – ”Куманово за Косово”, зато што су то били дани када смо враћали оно што смо изгубили 1389. године.

Из неких разлога као да смо скривали од себе овај велики дан, као да смо се стидели своје славне прошлости, наша деца не знају шта се догодило код Куманова пре 110 година и то је наша стварност, коју морамо да променимо. Ми не можемо до краја да објаснимо зашто и данас бранимо Косово и Метохију свим силама, ако не знамо шта је била Кумановска битка, шта је био Први балкански рат и зашто су они угаони камен наше модерне историје.

Зато је и овај данашњи догађај важан да отргнемо од заборава једно кључно поглавље у изградњи државе Србије. Зато је и важан овај напор Удружења добровољаца балканских и Првог светског рата и њихових потомака да помогне нашем националном сећању да после 110 година одамо пошту и војводи Путнику и војводи Мишићу и свим другим знаним и незнаним херојима који су крварили и на Куманову и на Косову, враћајући Србији оно што је изгубила вековима пре тога.

Најмање што можемо да им се одужимо је да ову годину обележимо сећањем на њихову мисију и на њихову жртву, а нека нам оне буду подстрек да и сами дамо све од себе да сачувамо наслеђе које су нам оставили.

Желим на крају да кажем да, пошто се налазимо у Дому Народне скупштине, она јесте симбол државности Србије, али нажалост она је изграђена и као симбол нашег заборава, она је изграђена као симбол Југославије. Колико су велике наше заблуде илустроваћу примером најславније јединице у историји српске војске, Гвозденим пуком, која је најодликованија јединица и која је била у ратној спреми од Првог балканског рата, па све до 1920. године. Када је краљ Петар умро његов ковчег је био прекривен заставом Гвозденог пука, командант тог пука је погинуо на Дрини и поводом његове погибије је испеван „Марш на Дрину“. После свега тога, после таквог херојства, ми смо тај пук у Југославији назвали Пуком Матије Гупца. Наравно, ми историју не треба да бришемо и не можемо. Овде у Дому Народне скупштине, када уђете видећете у холу статуу хрватског краља Томислава, статуу словеначког Кнеза Коцеља, па тек онда Душана и Карађорђа. Ми то нисмо склањали, нити ћемо да склањамо, зато што је то историја, али из историје треба да извлачимо и одређене поруке, а то је да увек треба да водимо рачуна о интересима нашег народа. Затро се захваљујем свима вама зато што чувате сећање и успомену на херојства наших људи који су дали све што су могли за поновно ослобођење Србије у Првом балканском рату и свим победама у два светска рата.

Данас делује цинично и лицемерно када многи у свету говоре да Србија треба да одабере праву страну, Србија је увек била на правој страни за разлику од других! За разлику од других који немају толико цвећа колико им је потребно да баце под ноге окупаторима када долазе у њихове градове. Ми никада окупаторе нисмо дочекивали са цвећем, већ херојском борбом за ослобођење Србије, наравно са жељом да никада више не буде потребе да дајемо своје животе за слободу Србије, него да у миру дамо свој допринос њеном развоју.

Проглашавам изложбу отвореном као знак сећања и незаборава за наше велике жртве и хероје.

Хвала вам!


Фото галерија


Видео (1)

Субота, 18. јун 2022. | председник Народне скупштине отвара изложбу „У години јубилеја 110. годишњица – Први балкански рат“ 18.06.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2