1. јун 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

1. јун 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

Среда, 1. јун 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на конференцији о вршњачком насиљу у дигиталном свету

Председник Народне скупштине и Одбора за права детета Ивица Дачић обратио се данас, у Народној скупштини, на конференцији Вршњачко дигитално насиље - како му стати на пут?


Обраћање председника Народне скупштине достављамо у целости:

„Поштовани министре Ружићу,
Даме и господо, драги пријатељи,

Хвала вам што сте организовали ову конференцију, на тему која се тиче сваке породице у Србији и која тражи да јој се посветимо као једном од најважнијих питања нашег друштва, дакле – стално, предано и уз укључење свих наших државних и друштвених капацитета који су нам на располагању. Драго ми је што о проблему вршњачког насиља и то у дигиталној сфери разговарамо баш у Народној скупштини, јер тако и на симболичан начин подижемо значај ове теме и поручујемо да се она тиче свих нас и да, са друге стране, сви морамо да учествујемо у решавању овог проблема.

Подаци које смо добили уочи ове конференције су више него забрињавајући. Скоро сваки случај забележеног дигиталног насиља је уствари – вршњачко насиље. Насиље на интернету доживело је чак две трећине средњошколаца и сваки други ђак основне школе. То су ужасавајући подаци и они јасно кажу да је цела наша млада популација практично била изложена неком виду насиља у дигиталном простору.

Ово, дакле, нису спорадични инциденти, а још мање су појаве за које можемо да помислимо да су пролазне и да ће нестати као што су и дошле. То се неће десити. Дигитални свет је за наше младе људе свет у којем они живе. У њему су се чак и школовали у последње две године, силом прилика због пандемије Короне. У њему проналазе много корисних ствари, у њему уче, образују се, упознају свет око себе. Али ту се и забављају, траже разоноду и, нажалост, долазе у ризичне ситуације за које нису припремљени.

Ми не можемо да размишљамо о враћању тог точка уназад, нити би то било нормално. Али зато можемо још много тога да урадимо да овај простор учинимо максимално безбедним за нашу децу, баш као што бринемо о њиховој безбедности на улици, у саобраћају, на спортским теренима, свуда где је такозвани реални живот.

У протеклом периоду наше друштво и посебно наше државне институције веома озбиљно су се позабавиле овим проблемима и морам да кажем да имамо добре помаке. Заштита деце и њихова безбедност један је од приоритета и у раду Владе која има свој Савет за права детета, тиме се бавимо и у Народној скупштини, како кроз Одбор за права детета чији сам председник, тако и у другим нашим радним телима. Ту је и читав низ других владиних и парламентарних радних тела, који сви заједно синхронизовано раде на програмима и на мерама за заштиту наше деце од дигиталног насиља. Ту су и нове кампање, сервиси за подршку жртвама насиља, многе акције којима скрећемо пажњу на овај проблем и нудимо подршку. Ту су наравно и акције наших органа унутрашњих послова и правосуђа на откривању и сузбијању свих видова дигиталног насиља, а нарочито дечије порнографије.

Али и поред свега остаје велики простор где можемо и где морамо да као друштво покренемо све да заштитимо своје најмлађе од свих ризика са којима се срећу у виртуелном свету. Све док тај ризик не буде сведен на нулу, ми ћемо као друштво имати огромну бригу и велику и важну дужност коју морамо да испунимо. Ја сам уверен да ћемо ићи ка том циљу још брже и ефикасније, и то заједно као и до сада, јер ову дужност само тако и можемо да обавимо. Држава то не може сама, не можемо ни ми као појединци, ни школа, ни невладин сектор, нико не може овоме да се супротстави сам, без сарадње са свима осталима. Уверен сам да ће и будућа Скупштина и наредна Влада наставити да буду центри у којима ће да се окупља наш заједнички труд да се још енергичније боримо за безбедност наше деце. У том смислу, и ову данашњу конференцију видим као важан део тог нашег заједничког напора и сигуран сам да ћемо и после данашњег дана бар за корак бити ближи остварењу нашег заједничког циља, а то је пуна безбедност наше деце у дигиталној сфери.

Хвала вам!“


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 1. јун 2022. | обраћање Ивице Дачића на конференцији Вршњачко дигитално насиље - како му стати на пут? 01.06.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 18. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја