Понедељак, 16. мај 2022.

Излагање председника Народне скупштине Ивице Дачића на седници политичког комитета Савета Европе

Председник Народне скупштине Ивица Дачић, данас се обратио на седници Комитета за политичка питања и демократију ПССЕ која се одржава 16-17. маја у Хањи, Крит.


Његово излагање преносимо вам у целости:

Уважени председавајући,
Поштоване колеге,

Драго ми је да вас поздравим у име Републике Србије и наше Народне скупштине и да искористим ову прилику да још једном потврдим приврженост Републике Србије раду Парламентарне скупштине Савета Европе и овог Комитета, у остваривању заједничких циљева и вредности које делимо као чланице наше пан-европске организације.

Нарочито ми је задовољство што Парламентарна скупштина, кроз рад Комитета за политичка питања и демократију, разматра питање европске перспективе Западног Балкана и настоји да пронађе механизме и начине за подршку јасној перспективи региона, као и да идентификује области у којима Савет Европе може да помогне региону на његовом европском путу.

Искористио бих ову прилику да искажем нашу пуну подршку господину Јоргосу Папандреуу у његовом раду као известиоца овог Комитета, уверен сам да ће као веома искусан и одговоран политичар урадити добар посао и сачинити свеобухватан и објективан извештај. Драги Јоргос, увек можете да рачунате на пуну подршку и сарадњу Републике Србије и свих наших институција у овом важном задатку.

Као што вам је познато, пуноправно чланство у Европској унији, остаје спољнополитички циљ број један за Републику Србију, он је то био у свим претходним годинама, он ће то и остати у периоду који је пред нама. Овакво опредељење потврдили су и недавно одржани избори, на којима су грађани дали веома убедљиву подршку оним политичким снагама које раде на европским интеграцијама и које их имају у самом врху својих политичких и друштвених приоритета.

С обзиром на то да је у току процес конституисање новог сазива нашег Парламента, као и нове Владе, ја сам уверен да ћемо одмах након тих процедура наставити са још већом енергијом него до сада да радимо на нашим обавезама које проистичу из претприступних преговора. Ту пре свега мислим на наставак реформи чији је циљ јачање владавине права, заштита темељних права и слобода, као и интеграционих процеса који јачају наш заједнички економски и културни простор.

Желим овом приликом да вас подсетим, а уверен сам да ће то наћи важно место и у нашим даљим дискусијама, да је Република Србија почетком ове године успешно окончала процес промене Устава у делу који се тиче избора судија и тужилаца. То је био процес од капиталне важности не само за усклађивање нашег правосудног система са европским стандардима, већ и за јачање владавине права уопште. Наша Народна скупштина руководила је овим комплексним процесом, онако како налаже и сам Устав, и резултат су нове уставне одредбе које после 15 година стварају услове да правосуђе буде самостално и независно од било каквог политичког утицаја. Овом приликом желим да захвалим Венецијанској комисији и њеним представницима са којима смо тесно сарађивали у разним фазама процеса и од њих добили добре сугестије и ставове да наша уставна решења буду на највишем демократском нивоу.

Србија се у овом тренутку налази на другој половини пута ка пуноправном чланству у Европској унији, отворили смо 22 од укупно 35 преговарачких поглавља, а надамо се да ће их ове године бити још. Не можемо да будемо задовољни том динамиком – ни ми у Србији, ни Европска унија. Када то кажем, морамо да имамо у виду да је наша перспектива чланства у Унији отворена пре пуних 19 година, такође у Грчкој, на солунском самиту Европске уније.

То је веома дугачак период, и сасвим је разумљиво да за све то време код наших грађана постоје и колебања и недоумице око тога да ли је остварење овог циља уствари реално. Као што и у Европској унији већ дуже постоји такозвани ”замор од проширења”, тако и у Србији и у региону Западног Балкана постоји својеврсни ”замор од придруживања” Унији.

Ми желимо да се обе стране размрдају и да тај замор остане иза нас. Србија и цео Западни Балкан заслужују да много брже него до сада буду валоризоване њихове жеље и њихови напори да се придруже Европској унији.

Сви смо забринути због кризе услед оружане интервенције Русије у Украјини, која поред свих ужасних последица по грађане Украјине и читаву Европу, утиче и на даље успоравање интеграције Западног Балкана у ЕУ. Зато користим и ову прилику да позовем и Савет Европе и све његове чланице да још јаче него до сада подрже наше напоре за евроинтеграцију, зато што смо дубоко уверени да је то једини начин да дођемо до пуне стабилности и просперитета нашег региона и сваке наше државе појединачно.

Савет Европе је и до сада био наш веома важан партнер на том путу и ја сам уверен да ћемо и даље имати пуну подршку наше заједничке организације. С тим у вези, у име Републике Србије, преносим вам нашу пуну отвореност за све програме и активности Савета Европе који су усмерени ка што квалитетнијим реформским процесима и самим тим што бржем кретању ка нашем стратешком циљу, а то је чланство у Европској унији.

Хвала вам!Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
понедељак, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја