12. мај 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

12. мај 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

Четвртак, 12. мај 2022.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на конференцији о енергетици у организацији Конгреса Српско-Америчког пријатељства

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обтарио се данас на конференцији "Српско-амерички односи: стратегија енергетске диверзификације", у организацији Конгреса Српско-Америчког пријатељства.


Његово обраћање преносимо вам у целости:

Поштоване колеге
Драги пријатељи,

Задовољство ми је да вас поздравим на овој конференцији и да захвалим Конгресу српско-америчког пријатељства и Колор медија комуникејшнс што су наставили да организују овакве скупове чији је циљ јачање односа Републике Србије и Сједињених Држава у свим областима. Нарочито ми је драго што је овог пута пажња усмерена на толико важна питања снабдевања енергијом и заштите животне средине, јер она су у самом центру како наших међудржавних односа, тако и унутрашњих политика две земље.

Нећу да узимам много времена да указујем на то да је снабдевање енергентима одувек било приоритетно питање у међународним односима, а да је данас кључни приоритет, како на међународној сцени, тако и у свакој од наших унутрашњих политичких и друштвених сцена. Не постоји ниједан важан међудржавни скуп на којем једна од тема није и ова којом се ми данас бавимо. И са друге стране, не постоји ниједна влада у свету која у приоритете свог рада није уврстила енергетска и еколошка питања.

Ми који се бавимо политиком и обављамо важне државне дужности, а нисмо електро инжењери или технолози за нафту и гас, одавно учимо ове лекције зато што без њих не можемо да обављамо свој посао. У Србији се већ дуго бавимо диверзификацијом енергетских извора, као једним од државних и економских приоритета и у том погледу смо веома активни у свим међународним форумима.

Република Србија је активан и равноправни део глобалног напора за смањење емитовања гасова са ефектом стаклене баште, ми смо преузели обавезу да до 2050. године сведемо на нулу емисију штетних гасова. И радимо на томе.

Као председник Народне скупштине у досадашњем мандату, морам и овде да искажем задовољство што смо прошле године донели Закон о климатским променама, као и пакет од четири закона из области енергетике, који нарочито третирају значај обновљивих извора енергије и енергетску ефикасност. Значај ових закона је огроман и дугорочан, они доводе у Србију савремена решења за енергетске и еколошке изазове и на тај начин нас сврставају у ред оних држава које се овим питањима баве системски, не од случаја до случаја и од једне изборне кампање до друге. Србија је енергетски и еколошки одговорна држава и као таква део је глобалне заједнице која брине о будућности планете.

Када је реч о диверзификацији извора снабдевања енергентима, вама је познато да и на том плану Србија не седи скрштених руку, већ да је реч о нашој вишегодишњој стратешкој оријентацији да стално повећавамо нашу енергетску безбедност и да стално радимо на повећању броја извора снабдевања. Наше потребе за енергијом су у великом порасту, пре свега због раста наше привреде и њених све већих захтева за енергентима, а упоредо с тим расту и потребе становништва, с обзиром на стални раст животног стандарда.

Наша стална обавеза, као државе, је да одговоримо тим растућим потребама, али на начин који ће обезбедити стабилност, континуитет и што је већу могућу независност када је реч о снабдевању енергентима. Криза у Украјини је без сумње донела велике потресе у овом погледу и приморала многе државе, нарочито у Европи, да проналазе нова решења и да из дана у дан траже одговоре на енергетске изазове.

Србија у том погледу није изузетак, али морам да напоменем да је за разлику од многих других, па и много развијенијих држава, спремније дочекала ове поремећаје. Ни једног дана од почетка кризе у Украјини, нисмо имали несташицу, па чак ни застоје у снабдевању било којом врстом енергената. Нећемо ни имати такве ситуације у будућности зато што је наш енергетски систем годинама грађен тако да се не доведе у питање стабилност снабдевања, чак ни у ванредним околностима какве су сада.

Недавно учешће председника Вучића на свечаности поводом градње терминала за течни природни гас у Александрополису у Грчкој, само је последњи пример на којем потврђујемо нашу стратешку отвореност за нове канале снабдевања гасом. Ми желимо што више таквих извора зато што је то у најбољем интересу наше земље и наше економије. У исто време, морамо да будемо свесни да су ово огромни пројекти, који захтевају време и да преоријентација није могућа у кратком року. Србија, дакле, држи широм отворена врата што већем броју снабдевача енергентима, јер то је у нашем најбољем интересу. Али у исто време, и из истих разлога – очувања свог интереса и интереса својих грађана и привреде, мора да очува пуну стабилност свог енергетског тржишта преко извора који су и до сада били доминантни.

Зато и овом приликом, када о енергетским питањима разговарамо са нашим пријатељима из Сједињених Држава, понављам нашу спремност да заједно радимо на диверзификацији снабдевања енергентима, и то још интензивније него раније. Бићемо веома задовољни када пронађемо свако ново решење, решење које значи још већу стабилност и независност нашег енергетског система и решење које ће одговорити нашим растућим потребама. У том смислу, рачунам са партнерским и конструктивним приступом Сједињених Држава и њених институција и компанија, а што се тиче Србије наша спремност и отвореност је у том смислу несумњива.

Хвала вам и желим вам успешан рад на овој конференцији.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 12. мај 2022. | обраћање председника Народне скупштине на конференцији Српско-амерички односи: Стратегија енергетске диверзификације 12.05.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4