1. април 2022. Председник Народне скупштине на отварању изложбе о правима деце

1. април 2022. Председник Народне скупштине на отварању изложбе о правима деце

Петак, 1. април 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на отварању изложбе о правима деце

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, обратио се на изложби о правима детета под називом „Желим да разумеш – права детета кроз призму дечјег стваралаштва“.


Обраћање председника преносимо у целини:

Драга децо,
Драги пријатељи деце Србије,

Добродошли у Народну скупштину и хвала вам што сте ове наше озбиљне дворане оживели вашим дивним радовима, а нарочито што сте нам учинили част да данас дођете код нас. Деца су овде, у Скупштини, најдражи гости и ми се увек трудимо да се не обрукамо кад нам дођете у посету. Нека вам овде буде пријатно, и увек морате добро да знате да смо сви ми који смо старији од вас, и сад смо озбиљни и можда строги, да смо сви једном били деца и да нисмо заборавили да се понашамо као деца.

Хвала вашим домаћинима из организације Пријатељи деце Србије за све што раде да заштите ваша права и да вас уче вашим правима, зато што је то врло важно за одрастање и врло важно је за све нас да научимо како још више можемо да помогнемо да детињство проведете безбрижно.

Ми у Скупштини доносимо законе и од њих доста зависи какав однос према деци ће имати наше цело друштво – и у вртићима и у школама, али и на свим другим местима где деца бораве, уче и раде.

Ми смо веома озбиљни кад разговарамо о дечијим правима, много радимо на томе и до сада смо доносили добре одлуке о томе како још више да заштитимо нашу децу од свега лошег што може да утиче на њихово мирно и срећно одрастање. У томе нам много помажу организације које се баве дечијим правима, какви су и Пријатељи деце Србије, јер они су директно и сваког дана са вама и најбоље знају које су ваше потребе и где су ствари где ми као држава треба да реагујемо.

У данашње време деца су изложена многим ризицима и многим изазовима који могу негативно да утичу на њихов развој, а нарочито на њихова права да се школују, да се друже, да уопште имају срећно детињство. Ми морамо да се умешамо и да још више појачамо заштиту деце од разних насилних и неприкладних садржаја у медијима, а нарочито на друштвеним мрежама, морамо да водимо сталну акцију оспособљавања наше деце да препознају и да се клоне таквих садржаја и злоупотреба којих има много у дигиталном свету.

Имамо још много посла, али имамо и много жеље да наставимо да правимо што лепши и безбеднији оквир у којем ћете сви ви да одрастате без страха и без излагању разним негативним утицајима који су нажалост свуда око нас. Ова скупштина, али и сви наши пријатељи из других државних институција вам стоје на располагању и вама и вашим пријатељима из дечијих организација. Ми ћемо увек да слушамо шта имате да нам кажете и урадићемо све да то што нам предложите буде и спроведено.

Желим вам леп боравак у овој нашој лепој Скупштини и позивам вас да нам поново дођете.

Хвала!


Видео (1)

Петак, 1. април 2022. | председник Народне скупштине отвара дечју изложбу под називом: Желим да разумеш – права детета кроз призму дечјег стваралаштва 01.04.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2