28. март 2022. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића

28. март 2022. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића

Понедељак, 28. март 2022.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића студентима Интернационалног универзитета у Новом Пазару

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се студентима Интернационалног универзитета у Новом Пазару, који су данас боравили у посети Народној скупштини.


Његово обраћање преносимо вам у целини:

Поштоване колеге,
Драги студенти и професори,

Желим вам срдачну добродошлицу у Народну скупштину и заиста ми је веома драго да сте показали интересовање да обиђете наш и ваш заједнички законодавни дом и да се упознате не само са његовим радом, него и са овом нашом зградом, јер је она прави споменик културе и сведок многих најважнијих тренутака у нашој историји.

Драго ми је да је Универзитет у Новом Пазару и ви као његов најважнији део данас у Београду, а посебно у Народној скупштини зато што је овај Дом отворен за све наше грађане, а нарочито за вас, будуће правнике, који ће спроводити законе који се овде доносе. Драго ми је да разговарам са вама, као и са вашим колегама са неколико универзитета који су до сада били у студијској посети Скупштини и то су били врло корисни разговори за мене, а надам се и за ваше вршњаке и колеге.

Што се мене тиче, а већ дуго сам у политици и на јавним функцијама, знам врло добро да посао могу добро да обавим само ако сам у сталном разговору са грађанима, а нарочито са вама младима јер од вас долазе и најбоље идеје, али богами и најоправданије критике. Зато, немојте да ме изневерите сад кад сте овде у Скупштини, осећајте се као у кући која припада и вама, јер она то јесте и отворено питајте или коментаришите све што вас интересује о нашем раду. Ја нећу да вас испитујем и дајем оцене, овде влада демократија.

Ви знате да је Народна скупштина сада у једном прелазном периоду, у њој сада нема заседања, ни седница одбора и да ће о новом сазиву да се одлучује у недељу на парламентарним изборима, а после тога креће процес конституисања новог сазива. Надам се да ћемо брзо имати Скупштину у пуном мандату, онда када буду верификовани мандати нових посланика и да ће одмах почети да обављају своју дужност, најпре избором нове Владе и доношење нових закона.

Ми смо у досадашњем сазиву парламента радили у мало необичним условима, познато вам је да је због пандемије Короне било ограничења у нашем раду због држања физичке дистанце и уопште редовног одвијања скупштинског живота. Али, мислим да смо били веома ефикасни, донели смо читав низ закона, неки од њих су били нарочито важни у нашој борби против пандемије, али и друге законе који су битни за нашу државу, као што су закони из области енергетике и из области екологије. Наравно, буџет као један од најважнијих закона донели смо на време и кроз добру дискусију, тако да смо и на тај начин омогућили нормално функционисање државе и свих њених институција.

Досадашњи сазив парламента имао је релативно кратак мандат, али остаће упамћен по томе што је спровео, од почетка до краја, врло детаљну и комплексну процедуру промене Устава, што је учињено први пут у последњих 16 година откако је Устав донет. Као будуће правнике сигурно ће вас занимати детаљи те одлуке, зато што се ради о промени оног дела Устава који се тиче избора судија и тужилаца. Реч је о великој промени у једном од најважнијих делова државне структуре и цео овај поступак спроведен је уз максимално ангажовање свих које се ове промене тичу.

Ми смо у Скупштини организовали читав низ јавних слушања на којима су наши посланици разговарали и са представницима правосуђа и адвокатуре, затим са међународним стручњацима, нашим универзитетским професорима права, као и са невладиним организацијама које се баве овим питањима. Тако да смо уз њихове сугестије дошли до решења која су добила највише оцене и на међународном нивоу – код Венецијанске комисије која је на нивоу Европе највећи ауторитет за процену важних правних одлука. И на крају, као што процедура налаже, о променама Устава изјаснили су се и грађани на референдуму 16. јануара, чиме је промена Устава добила и коначну потврду.

Помињем промену Устава зато што је то посао који се не ради често, ми практично нисмо до сада имали таквих искустава са постојећим Уставом, али смо уз доследно поштовање процедуре и уз дискусију са најширим кругом свих заинтересованих, дошли до најбољих решења и уз највише демократске стандарде. По новим решењима, која су постала саставни део Устава, судска власт је потпуно одвојена од законодавне и извршне, а избор судија и тужилаца је од сада потпуно деполитизован и није подложан утицају друге две гране власти. Србија тако добија потпуно независно правосуђе, наше судије и тужиоци своју самосталност, а грађани много више него до сада доступност правди и њену објективност.

С обзиром да смо сада у завршници предизборне кампање, ја нећу много да вам говорим о политици, да не бисте помислили да је ово политички митинг, али ћу вас позвати да у недељу гласате, за оне за које мислите да најбоље могу да вас представљају овде у парламенту, у Влади и на месту председника државе. Гласање као што знате није обавезно, али као студенти, а нарочито као студенти права, треба да то осећате као своју дужност, али и као могућност да утичете на то у каквој ћете земљи да живите у наредним годинама. Избори су дан када је демократија у рукама сваког од нас и не треба да пропустите ту прилику да ви доносите одлуку.

Хвала вам још једном што сте дошли у посету Народној скупштини, што се интересујете за наш рад и желим вам да и ви сами једног дана дођете овде као народни посланици и да заступате своје суграђане. Од тога нема веће части ни веће обавезе, а ја вам то говорим из искуства, као неко ко је биран у овај дом на сваким изборима у последњих 30 година.

Хвала вам!


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 28. март 2022. | обраћање председника Народне скупштине студентима Интернационалног универзитета у Новом Пазару 28.03.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4