23. март 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на скупу Националне платформе за интеграцију Рома у Србији

23. март 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на скупу Националне платформе за интеграцију Рома у Србији

Среда, 23. март 2022.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на скупу Националне платформе за интеграцију Рома у Србији

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се данас на скупу Националне платформе за интеграцију Рома у Србији.


Његово обраћање преносимо вам у целости:

Поштована госпођо Чомић,
Уважени представници националне заједнице Рома,
Драги пријатељи,

Задовољство ми је да вас поздравим у име Народне скупштине и да вам захвалим за организацију овог скупа поводом Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у периоду до 2030. године. Мислим да је веома важно што и овим скупом одржавамо континуитет у заједничком напору државних институција и ромске националне заједнице за стално побољшање положаја Рома у нашем друштву.

Подсетићу вас да су у протеклом периоду и Народна скупштина, као институција, али и наши одбори и посланици појединачно, посветили доста пажње унапређењу положаја Рома што кроз нашу законодавну активност, што преко других форми нашег рада. Једно од бројних јавних слушања које смо организовали у парламенту у протеклом сазиву било је посвећено управо положају Рома у Србији и начинима на који држава и друштво могу још више да се ангажују по том питању.

У том смислу кључно је да одржавамо и континуитет у погледу што шире заједничке акције, која ће поред државних органа укључити и све остале стране које могу да допринесу напретку, а ту видим неизоставну улогу Националног савета ромске националне мањине, као и других организација које окупљају Роме и баве се питањима унапређења њиховог положаја у друштву.

Није у питању само мој утисак, а верујем и ваш, него и релевантни подаци указују да се много напора улаже у побољшање положаја ромске заједнице у свим аспектима, али у исто време морамо да констатујемо да положај Рома и даље није онакав какав бисмо сви желели да буде. Роми су и даље једна од најрањивијих друштвених група, било да је реч о економском положају, становању, образовању или здравственој заштити, а нажалост и када је реч о поштовању њихових основних грађанских права. Нажалост, Роми су и даље предмет дискриминације у свим видовима, а то показују и бројни домаћи и међународни извештаји, мада и без њих свако од нас и данас може бити сведок дискриминације којој су изложени Роми.

Процес инклузије напредује, али не оним темпом који бисмо сви желели да видимо. На државном нивоу имамо све одлуке које су неопходне да бисмо овај процес успешно водили, пре свега мислим на то да је социјално укључивање Рома и Ромкиња препознато је као један од приоритета Владе Републике Србије у кључним стратешким документима у процесу европских интеграција. А с тим у вези видим и Стратегију о којој ће данас бити речи, као веома важан документ који ће нам дати оквир и план за заједничку акцију у наредним годинама.

Стална брига о положају Рома је наша обавеза и наш заједнички задатак, као одговорног друштва, а нарочито нас као представника грађана у државним институцијама. Ја сам сигуран да ће и наредни сазив парламента, а нарочито будућа Влада, задржати у врху својих приоритета стално побољшање положаја Рома у нашем друштву, јер то је начин да се и даље препознајемо као солидарна и одговорна заједница, која нарочито води рачуна о својим члановима којима је подршка друштва неопходна.

Желим вам успешан рад и радујем се нашој даљој сарадњи на овим питањима којима и лично придајем велики значај.

Хвала вам!


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 23. март 2022. | обраћање председника Народне скупштине на догађају Националне платформе за интеграцију Рома у Србији 23.03.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4