3. март 2022. Председник Народне скупштине на Међународној научној конференцији о односима Србије и Словачке

3. март 2022. Председник Народне скупштине на Међународној научној конференцији о односима Србије и Словачке

Четвртак, 3. март 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на Међународној научној конференцији о односима Србије и Словачке

Председника Народне скупштине Ивица Дачић, обратио се на Међународној научној конференцији о односима Србије и Словачке. Обраћање председника преносимо у целости:


„Поштоване даме и господо,

Драги пријатељи,

Желим вам добродошлицу у Народну скупштину и захваљујем се професору Танасковићу и његовим колегама на иницијативи да се организује ова научна конференција посвећена односима Србије и Словачке. Захваљујући вашем труду имамо добру прилику да добијемо темељнију и дубљу слику укупних односа наше две земље и наших народа, иако и на самом почетку можемо без дилеме да те односе оценимо као односе правих пријатеља.

Србија и Словачка имају стогодишњу традицију међудржавних, дипломатских односа, они су успостављени још 1918. године, када су обе биле део већих међудржавних савеза, али наше јаке везе сежу још у даљу прошлост. У том дугом историјском периоду не могу се наћи примери конфликта или сукоба наша два народа, већ само примери сарадње, међусобног поштовања и сталне подршке једних другима. Ова историјска блискост огроман је капитал за развој и неговање наших односа у будућности, јер мало је народа на нашем простору који имају такву заједничку прошлост, на коју могу да буду само поносни.

Данашња Србија види модерну Словачку као једног од својих највећих и најважнијих пријатеља и партнера међу чланицама Европске уније и добро знам да и Словачка гледа на Србију као на кључног партнера на Балкану и уопште у зони Југоисточне Европе. И раније, као председник Владе, и министар унутрашњих послова, а нарочито спољних послова, па и као председник Парламента, сарадњу са руководством Словачке Републике доживљавао сам као сусрете са најискренијим пријатељима, са којима могу да поделим и задовољство и забринутост, али и да очекујем и да пружим подршку.

Ми у Србији имамо огромну захвалност Словачкој Републици за њен принципијелни став да не призна независност Косова и да тиме на делу покаже своју приврженост очувању нашег суверенитета, али и посвећеност поштовању међународног права. Као једна од пет чланица Европске уније, која не признаје Косово као државу, Словачка је наш велики савезник у напорима да око тог, нама најважнијег државног и националног питања, водимо дијалог и тражимо компромисно решење, које ће на дуги рок донети мир, стабилност и просперитет на Балкану.

То је једини пут за долажење до правих одлука и Словачка то добро зна, и не само то, она у томе активно учествује као чланица ЕУ и НАТО, али и кроз учешће својих дипломата у том процесу. Из овакве принципијелне позиције Словачке, проистичу и њено принципијелно постављање да Косово не може постати чланица неких важних међународних организација, попут Интерпола и УНЕСКО, јер би то било кршење основних докумената и тих организација и Уједињених нација.

Сигуран сам да ће и на овој конференцији бити више речи и о положају мањинских националних заједница – словачкој у Србији и српској у Словачкој, као вредним мостовима наше сарадње, које морамо да наставимо да љубоморно чувамо и на сваки начин помажемо њихову мисију очувања народног идентитета у државама чији су грађани. Ако се с правом говори да су мањине богатство Европе, онда су Словаци у Србији и Срби у Словачкој највреднији део тог богатства. Овде ће бити речи и о нашој сарадњи у мултилатералним форумима, о нашим одговорима на савремене политичке и безбедносне изазове, наравно и о подизању економских и технолошких веза, чему нарочито морамо да се посветимо. Све ове теме су од изузетног значаја за наше укупне односе и зато од вас као представника научне јавности обе земље с правом очекујем нове идеје и нове правце за развој наше сарадње, а ми који смо у државним институцијама ћемо вас пажљиво слушати и трудићемо се да спроведемо у живот ваше добре савете.

Желим вам успех у раду ове конференције и још једном добродошлицу у Народну скупштину и нашим гостима добродошлицу у Србију и у Београд.

Хвала вам!“


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 3. март 2022. | обраћање председника Народне скупштине на Међународном научном скупу под називом: Српско-словачки односи 03.03.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2