2. март 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић на свечаном отварању VI циклуса Академије за младе лидере

2. март 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић на свечаном отварању VI циклуса Академије за младе лидере

Среда, 2. март 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на Академији младих лидера о српско-америчким односима

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обрaтио се данас, 2. марта 2022. године, путем видео линка, на свечаном отварању VI циклуса Академије за младе лидере SERBIAN-AMERICAN LEADERSHIP ACADEMY, у организацији Конгреса српско-америчког пријатељства.


Обраћање председника Народне скупштине достављамо вам у целости:

„Даме и господо,

Драги пријатељи,

Хвала вам на позиву да учествујем у данашњем раду Академије за младе лидере у оквиру Конгреса српско-америчког пријатељства. Ја ценим вашу жељу, због које сте овде, да што дубље и детаљније проучавате све аспекте односа Србије и Сједињених Држава, а сигуран сам да вам је крајњи циљ да то своје знање ставите у службу развоја тих односа, где год да радите и чиме год да се бавите.

И Народна скупштина као једна од наших најважнијих институција поклања велику пажњу односима Србије и Сједињених Држава и то не само кроз свој редован рад и у оквиру појединих скупштинских одбора, већ и кроз организацију специјализованих, тематских скупова, при чему Конгрес српско-америчког пријатељства и мој колега Владимир Маринковић имају незаменљиву улогу.

Односи наше две државе и наших народа имају дугу и богату историју, прошлe године обележили смо велики јубилеј – 140 година од успостављања дипломатских односа. То је дуга традиција и она сама по себи сведочи о томе да су Србија и Америка упућени једна на другу, без обзира на то што смо географски веома удаљени и што постоји велика несразмера у величини наших држава, као и нашој економској, дипломатској па и војној снази.

Ја са много поноса и задовољства могу да кажем да је овај дуг период међудржавне сарадње обележен савезништвом, пријатељством, а у појединим моментима чак и блиским братским односом и то је велики капитал који наши народи морају да чувају и да га даље развијају. Наравно, имали смо и мање лепе године, имали смо чак и падове до отворених сукоба, какав је био 1999. године, па ни те дане нећемо и не смемо да заборавимо. Али, и Срби и Американци су имали довољно снаге да искораче и да крену напред гледајући шта нас повезује, а не шта нас раздваја.

Лично сам као премијер, а после и као министар унутрашњих и спољних послова, подстицао то наше приближавање, зато што сматрам да смо потребни једни другима. Нарочито сам поносан на то што смо у последњих неколико година интензивно подсећали на најславније дане нашег савезништва – у Првом и у Другом светском рату, на време када смо раме уз раме, у борби против сила зла и деструкције, показали своју љубав према слободи, миру и демократији. То су вредности које нас спајају кроз историју и које морају да чувају све наше будуће генерације.

Када сте мала земља, као што је Србија, није увек лако имати добре и партнерске односе са великом Америком. Али ако сте мудри и гледате у будућност, онда добро знате да без Америке не можете да остварите ниједан свој важан државни и национални циљ. Тако је и данас. Србија и Америка имају различите ставове и политике о неким, за нас, најважнијим питањима, као што је на пример однос према Косову и Метохији. Али ми добро знамо – и у Београду и у Вашингтону, да упркос тим разликама можемо заједно да радимо да дођемо до компромиса и до дугорочног решења која ће донети мир и стабилност на ово наше подручје.

Веома нам је важна подршка Америке у том смислу, зато што делимо исти интерес, а то је стављање тачке на дугогодишње сукобе и окретање нове странице на Балкану. Америка је у Србији препознала најважнијег партнера да дође до тог циља и то је још један разлог због којег видимо да нам је место једни уз друге, а не једни против других.

И када је реч о догађајима у Украјини, ја ћу да ставим нагласак на оне принципијелне позиције које нас спајају. Србија се веома јасно изјаснила против ратних дејстава и за поштовање међународног права и суверенитета и територијалног интегритета Украјине, баш као што је урадила и Америка. Не слажемо се, на пример, око питања санкција против Русије, али око тога имамо већ годинама различите ставове, то није од јуче.

Једноставно, Србија настоји да штити и да брани своје интересе и искључиво своје, не нечије друге, а наши данашњи ставови су исти они које имамо већ годинама. Америка је јасно саопштила да разуме те наше позиције и да точак наше сарадње наставља да иде даље. Заједно ћемо решавати оне проблеме за које смо заједно заинтересовани и чијем решењу можемо да допринесемо и за то недвосмислено постоји јака воља и у Србији и у Сједињеним Државама.

Америка је велики подржавалац нашег стратешког опредељења за чланство у Европској унији и та њена подршка је од суштинског значаја за наше напоре које улажемо у приступном процесу. У најкраћем, наши најважнији државни циљеви секу се у многим тачкама и у тим тачкама обе наше земље налазе мотив и полазиште да још више продубљујемо сарадњу у свим областима.

Ја сам увек био више него расположен да подржим рад форума, попут овог вашег, који за циљ имају што боље међусобно разумевање Србије и Америке. Обе наше земље, без обзира на све разлике, доживљавају брзе и велике промене, али важно је да очувамо ту дугу нит партнерства и пријатељства којом је био обележен највећи део наше заједничке историје. Сигуран сам да и ви имате сличне мотиве са којима сте дошли у ову Академију, а нарочито на данашњу тему која се тиче српско-америчких односа. Желим вам да у доброј атмосфери и у доброј вољи наставите свој рад, а ја сам сигуран да ће бити на корист односа наше две земље.

Хвала вам!“


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2