1. март 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић са  полазницима 11. класе

1. март 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић са полазницима 11. класе

Уторак, 1. март 2022.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића полазницима 11. класе Високих студија безбедности и одбране

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се полазницима 11. класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“, приликом њихове студијске посете Народној скупштини.


Његово обраћање преносимо вам у целости:

Поштовани полазници Школе националне одбране,
Драги гости,

Желим вам добродошлицу у Народну скупштину, драго ми је да сте у план вашег усавршавања уврстили и ову студијску посету. Као што вам је познато, Народна скупштина је са своје две главне функције – законодавном и контролном, један од најважнијих субјеката у систему безбедности Републике Србије и упознавање са њеним радом је неизоставни елемент у усавршавању нашег највишег официрског кадра.

Управо одавде, из Народне скупштине, долазе најважније одлуке које обликују наш систем одбране и националне безбедности, и они су главни нормативни оквир за организацију и деловање наших институција и органа чији сте и ви један од најважнијих сегмената. Подсетићу вас да је не тако давно, у децембру 2019, Народна скупштина усвојила два темељна документа у овој области – Стратегију одбране и Стратегију националне безбедности, чиме је Република Србија јасно дефинисала оквир у којем делује њен систем одбране, али и изазове који могу да се поставе пред наш суверенитет, територијални интегритет и безбедност наших грађана.

Овим документима, Република Србија је на највишем нивоу потврдила своје дугорочне националне и државне интересе и начине на које они треба да буду заштићени, а то се пре свега односи на очување нашег државног суверенитета и територијалног интегритета. У основи ових стратешких докумената стоји наше чврсто опредељење за војну неутралност, и оно је и на овај начин добило још једну потврду као наш политички и друштвени консензус. Наша политика војне неутралности показала се као оптималан избор за остварење наших најважнијих националних интереса и, што је такође веома важно, овај концепт је небројено пута наишао на поштовање и уважавање од стране најутицајнијих међународних фактора, који често нису на истој страни.

Наше опредељење за војну неутралност показује се и у овом тренутку као оптималан избор за наше националне интересе, у моменту велике дестабилизације и војних активности на подручју Украјине. Имамо пуно право да у актуелним сукобима истакнемо нашу војно-неутралну позицију и да активно радимо на постизању мировног и дипломатског решења, јер смо и сами не тако давно искусили ратна страдања услед агресије НАТО-а. Република Србија је и овим поводом добила разумевање и подршку за своју принципијелну позицију, како са Запада, тако и са Истока, што на најбољи начин потврђује исправност наших одлука и ставова у дужем временском периоду.

Народна скупштина је, као што сам већ рекао, незаобилазни елемент у укупном функционисању нашег система одбране и Војску Србије види као свог важног партнера у свом свакодневном раду. То се нарочито види кроз активности наших ресорних одбора, нарочито Одбора за одбрану и унутрашње послове, као и Одбора за контролу служби безбедности. Наравно, и низ других радних тела Народне скупштине тесно је повезан са доношењем одлука у вези са нашим системом одбране, тако да су ова питања дубоко уткана у наш рад и неодвојива од надлежности Народне скупштине. Посебно је истакао важност њихове функције цивилне контроле над системом одбране, као веома битан део нашег демократског поретка, прописаног Уставом и законима. С тим у вези, Народна скупштина је полазно место за све одлуке, прописе и праксе који дају оквир нашим одбрамбеним и безбедносним капацитетима да у пуној мери испуне своју уставну и законску улогу.

Желим вам да у наставку ваше студијске посете и разговорима које ћете имати у Народној скупштини учврстите и унапредите своја знања и досадашња искуства око функционисања нашег одбрамбеног система. Ми смо вам на располагању за свако ваше интересовање, имамо богату архиву, библиотеку и стручњаке, а што је најважније – имамо нарочито отворен однос према нашој Војсци, тако да рачунајте да у Скупштини Србије увек имате протекцију.

Хвала вам и желим вам пријатан боравак и успешан рад у Народној скупштини!


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2