Понедељак, 28. фебруар 2022. 12:00

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на скупу поводом 30 година доношења Устава Републике Српске

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се данас на скупу поводом 30 година доношења Устава Републике Српске


Обраћање председника Народне скупштине достављамо вам у целости:

Поштоване даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство да учествујем на овом скупу, којим обележавамо 30 година од доношења Устава Републике Српске и на тај начин још једном дајемо нашу подршку свему што је Република Српска значила од својих првих дана, а нарочито ономе шта је Република Српска данас.

Доношење Устава 28. фебруара 1992. године за српски народ у Босни и Херцеговини био је један од најважнијих корака да сачува свој идентитет и своја права у једном времену када је то било питање опстанка. Након одлуке о оснивању Републике Српске 9. јануара исте године, доношење њеног Устава, био је корак којим је српски народ дао јасан и коначан одговор на растурање тадашње заједнице, дао је одговор на питање – у каквом институционалном оквиру српски народ жели да живи и да остварује своја права. Тај одговор је исти и данас, као што је био и пре 30 година.

Република Српска је тај историјски одговор и он траје већ три деценије. Исто толико трају и покушаји да се тај одговор промени и да Република Српска постане нешто што никада није била, нити је српски народ желео да она буде.

Оно што је записано у Уставу Републике Српске пре 30 година и што је додато каснијим амандманима, јасно је опредељење нашег народа да жели да очува свој идентитет и самобитност у оном оквиру за који се изборио и који је прихваћен у међународним оквирима. И Србија и Република Српска траже заједно да тај оквир буде поштован, а самим тим и права која припадају Републици Српској и српском народу као конститутивном народу у оквиру Босне и Херцеговине.

Небројено пута смо поновили, а ја ћу то да поновим и данас, Република Српска је историјска, политичка и уставна чињеница и о њеном статусу могу да одлучују само њени грађани, а она сама не може да буде заобиђена у било каквом договору који се тиче Босне и Херцеговине. Морам то да поновим, зато што и данас, након 30 година, постоје намере и активности, чији је циљ да Република Српска не буде оно што је општеприхваћено, па чак и да престане да постоји. Ништа од тога се неће догодити.

За Србију и све наше грађане, Република Српска, њен опстанак и њен стални развој, представљају национално и државно питање највишег приоритета. Ово се тиче само нас, са обе стране реке Дрине, и никога другог, а нарочито се не тиче оних који у нашем братском савезништву виде некакву претњу по себе. Никоме не претимо, нико не треба да се плаши јаких веза Србије и Републике Српске, и нико у томе не треба да тражи изговор за своју политику која не мисли добро ни Републици Српској ни Босни и Херцеговини, па ни целом нашем региону.

Само ми, у Србији и у Републици Српској треба да се пазимо слабљења наших веза и да не допустимо да једни другима постанемо мање важни него што смо то данас. Томе би се највише радовали сви који желе неко ново прекрајање Балкана и Босне и Херцеговине, али без учешћа Србије и Републике Српске и без наших јаких веза.

Данашња Србија је последња на свету која би призивала разградњу Босне и Херцеговине, небројено пута смо и изјавили и показали да поштујемо њен интегритет и да јој истински желимо само добро. И баш због тога смо први који ће се успротивити сваком покушају да се нашкоди Републици Српској, да се она заобилази кад се доносе одлуке и да нестане. То није само наша обавеза коју смо одавно прихватили, то је наша жеља и наша доследна државна политика коју ћемо водити док постоје и Србија и Република Српска.

Зато и овим важним поводом, 30-тогодишњице доношења Устава Републике Српске, желим да искажем поштовање свима који су веровали у историјску улогу Републике Српске за опстанак њеног народа и да још једном пренесем јединствену жељу Србије и целог нашег народа да још много година заједно градимо мир и напредак за све наше људе.

Грађанима Републике Српске од срца честитам овај велики јубилеј, дан када је Република Српска добила свој Устав и желим им још много година живота у миру и просперитету.

Живели!Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2