10. децембар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачића отвара  изложбу посвећену Иви Андрићу

10. децембар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачића отвара изложбу посвећену Иви Андрићу

Петак, 10. децембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на отварању изложбе посвећене Иви Андрићу

Председник Народне скупштине Ивица Дачић свечано је отворио, у Дому Народне скупштине, изложбу поводом обележавања 60 година од додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.


Обраћање председника Народне скупштине достављамо вам у целини:

„Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велика ми је част да вам пожелим добродошлицу у Народну скупштину, овако лепим поводом какaв је 60-тогодишњица доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Током целе ове године приређују се скупови и културне манифестације у знак сећања на један од највећих догађаја за нашу културу, а на самом крају имамо задовољство да се заједно подсетимо 10. децембра 1961. године, када је у Стокхолму, у Концертној палати Шведске краљевске академије уручена Нобелова награда нашем славном књижевнику.

Ова изложба коју данас поклањамо Београду, Србији и свим нашим гостима, само је мали знак нашег великог поштовања према једином нобеловцу са овог простора и његовом величанственом књижевном делу. Од тог 10. децембра 1961. па све до данас, поштовање према великану Андрићу са нама дели цео свет који је тада, кроз његову литературу, добио прилику да упозна нас и да нас приближи једне другима. Андрић је тог дана добио почаст да је његова књижевност универзална, свевременска, без обзира на то што је писана на „малом језику”, како је и сам говорио. Или како је речено у образложењу награде – „Андрић отвара једну, досад, непознату страницу светске хронике и обраћа нам се из дубине напаћене народне душе Јужних Словена”.

То је био дан великог упознавања света са „малом земљом међу световима”, како је Андрић говорио о својој домовини и ми се с поносом сећамо и чувамо успомену на тај тренутак.

Овај данашњи догађај не би био комплетан, а ни ја себи не могу да допустим пропуст, као председник Народне скупштине и раније министар спољних послова, да о Андрићу - нобеловцу не кажем коју реч и као о Андрићу дипломати, али и Андрићу народном посланику у овој Скупштини.

Његова богата и успешна дипломатска каријера, у времену у којем је то било најтеже, само употпуњује слику о Иви Андрићу као великом патриоти, човеку посвећеном свом народу пре свега. Са истим мотивима је од 1945. до 1950. године био је посланик у Скупштини Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине, али и посланик у Савезној скупштини, у којој му данас приређујемо ово лепо сећање.

Све то био је Иво Андрић, и из његовог животног пута немогуће је изоставити било коју епизоду. Све оне заједно чине овог човека светским великаном, каквим га кроз његово дело памтимо и ми и читав свет.

Позивам вас да заједно уживамо у изложби у част Иве Андрића и да са осећајем поштовања према његовом великом делу обележимо овај дан када му је одато највеће светско признање за домете у литератури.

Хвала вам!“


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 10. децембар 2021. | председник Народне скупштине отвара изложбу поводом обележавања 60 година од додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу 10.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5