9. децембар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачић на отварању конференције Поводом међународног дана људских права

9. децембар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачић на отварању конференције Поводом међународног дана људских права

Четвртак, 9. децембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на отварању конференције Поводом међународног дана људских права

Председник Народне скупштине Ивице Дачића отворио је Конференцију поводом Међународног дана људских права и представљања Посебног извештаја о дискриминацији деце.


Обраћање председника преносимо у целости:

„Поштована госпођо Јанковић,
Уважени чланови владе,
Поштоване колеге, драги гости,

Желим вам добродошлицу у Народну скупштину и честитам свима Међународни дан људских права. Имали смо овим поводом и лепу свечаност у нашем централном холу и отворили изложбу дечијих радова о људским правима, па је ред да овај Међународни дан обележимо и радно, на овој конференцији. Захваљујем Повереници за заштиту равноправности, госпођи Јанковић, на огромном труду који је њена институција уложила у израду овог извештаја и нарочито због тога што је одабрала да његове резултате и препоруке најпре подели са нама управо у Народној скупштини.

Извештај пред нама је веома детаљан и свеобухватан, обухвата велики временски период, од 2014. године до половине ове године. Најпре бих желео да истакнем један од његових главних налаза, а то је да је у овом периоду стање у вези са положајем деце унапређено, и да је у погледу остваривања њихових права учињен значајан напредак.

С тим у вези, драго ми је да се и у овом Извештају констатује да је Република Србија у протеклим годинама изградила адекватан антидискриминациони правни оквир, усвајањем бројних закона из ове области и ратификовањем свих битних међународних докумената који се тичу унапређења заштите људских права и забране дискриминације. Закон о забрани дискриминације, који је усвојила Народна скупштина је у том смислу темељ наше заједничке борбе против дискриминације у сваком њеном облику, укључујући и борбу против дискриминације деце.

Суштина принципа недискриминације је да се сва права примењују на свако дете, без изузетка, и да је обавеза државе да деци пружи заштиту од било ког облика дискриминације. Полазећи од тога да је, код нас, забрањен сваки облик дискриминације, као и то да је сваком признато право на слободу од дискриминације можемо рећи да је тиме створена чврста основа на којој ће се даље градити и унапређивати принцип једнакости и толеранције.

Наиме, имајући у виду да принцип једнакости деце и одраслих, који у савременом друштву важи за један од најважнијих правних и моралних начела, морамо рећи да су сви, како деца и млади, тако и одрасли, вредни поштовања, и да су без обзира на разлике које међу њима постоје, једнаки у достојанству и правима, односно сви су равноправни.

Желим да истакнем да је овај Посебан извештај о дискриминацији деце, свима нама преко потребан, и као такав, неопходан је из много разлога јер смо, нажалост, суочени са истином, да је у нашем друштву дискриминација деце још увек присутна, упркос томе што је наш правни и институционални оквир забрањују. Нажалост, и овај Извештај показује да дискриминација деце постоји и даље, на много нивоа, и да је и даље велики простор у којем институције наше државе и цело друштво морају да уложе напор да се елиминише сваки вид дискриминације деце.

Уверен сам да ћемо и са овог скупа сви заједно дати јак подстрек да се још брже и још одлучније посветимо искорењивању дискриминације деце, ако желимо друштво истинске равноправности, у коме ће свако дете, без обзира на било које лично својство, имати подједнаке шансе да развије своје потенцијале и постане продуктиван, активан и одговоран члан друштва.

На крају желим да оценим да овај Посебан извештај о дискриминацији деце, који нам се данас представља, треба да схватимо као позив свим друштвено одговорним актерима у нашој земљи, да заједничким снагама сви заједно допринесемо да се према сваком детету поступа на достојанствен начин, без обзира на њихове међусобне различитости и специфичности, са циљем стварања таквог друштва у којем би дискриминација деце била искључена.

Желим вам успешан рад
Хвала!“


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 9. децембар 2021. | обраћање председника Народне скупштине на отварању конференције поводом Међународног дана људских права 09.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1