3. децембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине на јавном слушању

3. децембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине на јавном слушању

Петак, 3. децембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине на јавном слушању o Спровођењу споразума Конференције Уједињених нација о климатским променама - COP26 у Србији

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се данас у Народној скупштини на јавном слушању o Спровођењу споразума Конференције Уједињених нација о климатским променама - COP26 у Србији, које је организовао Одбор за заштиту животне средине.


Достављамо вам обраћање председника Народне скупштине:

„Поштоване колеге,
Драги гости,

Захваљујем Одбору за заштиту животне средине што је организовао ово јавно слушање и то у веома кратком року од завршетка Конференције Уједињених нација о климатским променама у Глазгову. То је прави пример добре реакције на главне поруке са Самита, јер у свему што се тамо чуло инсистира се на брзини у примени договорених мера, јер природа неће да чека да се ми договоримо и да почнемо да радимо.

Пошто сам и сам учествовао на климатској Конференцији, у оквиру дебате председника парламената у организацији Интерпарламентарне уније, сматрам да је моја дужност да и вас обавестим о главним порукама и, уопште, о утисцима које смо понели са ове велике конференције. Мислим да је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш веома добро рекапитулирао закључке и домете ове конференције, када је рекао да се дошло до неке врсте компромиса, у којем се огледају сви интереси, условљавања, противречености и стање политичке воље данас у свету. Дакле, има простора и за оптимисте и за песимисте, али пре свега важно је то да је борба против климатских промена постала апсолутна тема број један у данашњем свету, не само на међународним конференцијама, већ као најважнији део националних политика што и јесте био дугогодишњи циљ.

Што се тиче Републике Србије, она је активна у овој борби, не само на међународној сцени, као што је био случај на конференцији у Глазгову, на којој је говорио и председник Вучић, већ и нашим националним оквирима. То видимо као обавезу према нама и нашим будућим генерацијама, али и као обавезу према другима, онима који нас окружују и боре се на исти начин да дођемо до заједничког циља.

Учешће Србије у глобалном угрожавању климе није велико, али онo ипак постоји. Наша економија већ дуже има снажну растућу путању, што значи да су и наше енергетске потребе све веће, а самим тим расте и ризик од загађења. Зато већ годинама разним мерама стимулишемо енергетску транзицију и повећавамо капацитете за производњу енергије из обновљивих извора.

Србија је ове године направила крупне помаке у доприносу глобалним настојањима, пре свега кроз усвајање Закона о климатским променама и сета од четири закона из области енергетике. Народна скупштина ће својим активностима и даље радити на унапређивању регулаторног оквира и имплементацији зелене агенде у Србији.

Вишегодишњи успешан рад Зелене посланичке групе допринео је подизању свести о значају еколошких тема – како међу народним посланицима, тако и у јавности. Нарочито ми је драго што су, по узору на добар пример Народне скупштине, и Покрајинска и локалне скупштине формирале своје мреже и укључиле се у решавање ових значајних питања.

Парламентарни састанак у Глазгову, који је одржан у склопу Светске конференције о клими, био је прилика да се и Народна скупштина упозна са начинима на које се парламенти широм света укључују у борбу за заустављање климатских промена. Преко 200 парламентараца из целог света обавезали су се на хитну акцију за спречавање даљег пораста температуре. Нарочито је наглашено да су парламенти, са својим законодавним, надзорним, буџетским и представничким функцијама, кључни за обезбеђивање имплементације циљева дефинисаних Париским споразумом и другим међународним документима. Једино парламенти могу да омогуће да се међународне обавезе и смернице примене у прописе земаља и доведу до стварних ефеката.

Поштоване колеге, још једном вам захваљујем на ангажовању поводом ове веома важне теме и уверен сам да ћемо одржати ову добру динамику у активностима око заштите климе, а томе сигурно доприноси и данашње јавно слушање. Желим да искористим ову прилику да се захвлаим УНДП и Влади Швајцарске који су помогли наш данашњи скуп, као и учешће делегације Народне скуштине на конфернцији у Глазгову.
Хвала вам!“


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 3. децембар 2021. | обраћање председника Народне скупштине на јавном слушању на тему „Спровођење споразума Конференције Уједињених нација о климатским променама - COP26 у Србији“ 03.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја