30. новембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића

30. новембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића

Уторак, 30. новембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на свечаности поводом јеврејског празника Хануке

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се данас на свечаности поводом обележавања јеврејског празника Хануке у Дому Народне скупштине.


Обраћање председника Народне скупштине достављамо у целости:

„Поштовани господине Леви,

Господине Топоровски,

Ваша екселенцијо,

Драги пријатељи,

Изузетно ми је драго што су парламенти Србије и Израела данас заједно и што смо у прилици да, као пријатељи, обележимо велики јеврејски празник Хануку. Желим на самом почетку да најсрдачније честитам празник свим Јеврејима и Држави Израел и да пожелим свима да га прославе окружени миром и љубављу својих породица, посвећени једни другима, онако како налаже дуга традиција.

Србија и српски народ и Израел и јеврејски народ су пријатељи, то су били током целе своје заједничке историје. Наша историја је заједничка и када смо били жртве и када смо били победници. Србија поносно баштини сећање на велике предводнике јеврејског народа, као што су Јехуда Алкалај и Теодор Херцл, и сматрамо их делом наше сопствене историје јер је и њихов живот везан за овај простор. Обојици великана са поштовањем смо дали имена улицама у нашем Земуну, да бисмо и на тај симболичан начин очували спону између два наша велика народа.

Србија је последња земља на свету којој може да се припише антисемитизам. Он је стран српском народу и зато желим да искористим и ову прилику да најоштрије осудим ломљење прозора на згради на Јеврејском гробљу у Београду и да кажем да је то усамљен инцидент иза којег стоји неко ко је против и Срба и Јевреја.

Србија и Израел су не само велики пријатељи већ и велики партнери у политичким односима, у економији, трговини, развоју технологије, у борби против тероризма, у спорту, у свим областима. Имамо више од две милијарде долара инвестиција из Израела у Србији, и то је с једне стране знак добре пословне одлуке израелских компанија да код нас увећају своје пословање, али и знак да је Србија право место за улагање. Београд и други градови у Србији су последњих година променили изглед захваљујући баш израелским улагањима у грађевинарство и у некретнине, пре свега. Сви желимо да се овај одличан тренд настави и да пожелимо добродошлицу још многим другим компанијама из Израела, јер у Србији имају не само добре пријатеље, већ и најбоље пословне услове које могу да пронађу у овом делу Европе. Желимо да Израел буде још више присутан у области енергетике, високих технологија, у туризму, у пољопривреди.

Наравно, и наши политички односи су предмет наше сталне пажње и треба да радимо на њиховом даљем развоју. Нажалост, Држава Израел је ове године признала једнострано проглашену независност Косова и ова одлука нас је дубоко погодила, јер је она дошла од државе која је наш пријатељ и која је годинама одолевала притисцима да донесе такву одлуку.
Али упркос томе, ми морамо да настављамо нашу сарадњу и морамо да и око овог, за нас најважнијег државног питања, пронађемо компромисно решење које ће на дуги рок обезбедити мир, стабилност и заједнички живот и сарадњу. Знамо да у Израелу имамо искреног и важног партнера да остваримо овај циљ којем Србија тежи.

Драги пријатељи, желим да нарочито поводом великог празника Хануке, још једном пренесем пријатељска и братска осећања српског народа јеврејском народу и да искажем своје уверење да ће наша славна, заједничка историја бити и даље наша обавеза да и данас и сутра будемо окренути једни другима и да заједно градимо добру будућност.

Хвала вам и срећан празник!“


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 30. новембар 2021. | обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића поводом обележавања јеврејског празника Хануке 30.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 23. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја