19. новембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића поводом Mеђународног дана детета

19. новембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића поводом Mеђународног дана детета

Петак, 19. новембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића поводом Mеђународног дана детета

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се данас на конференцији поводом Mеђународног дана детета.


Обраћање председника Народне скупштине достављамо вам у целини:

Поштована децо,

поштовани млади парламентарци и остали учесници!

Изузетно ми је драго, што другу годину за редом, обележавамо 20. новембар – Светски дан детета, организовањем онлајн Конференције на којој учествујете ви - деца и млади, представници Ученичких парламената из целе наше земље. Посебно ми је задовољство што на иницијативу Пријатеља деце Србије – нашег дугогодишњег партнера, реализујемо овогодишњу онлајн Конференцију на тему: „Како подржати ментално здравље деце у доба COVID-19: изазови и решења“.

Обраћам вам се у име Народне скупштине Републике Србије и нашег Одбора за права детета поводом овог важног, међународног дана. Наиме, као што знате, 20. новембра 1989. године, у Генералној скупштини Уједињених нација је усвојена Конвенција о правима детета, да би годину дана касније наша земља, међу првима у свету, ратификовала Конвенцију о правима детета и тако се обавезала да свој деци обезбеди једнака права.

Обележавање овог значајног дана је прилика да преузете обавезе према деци наставимо да остварујемо, да анализирамо досадашња постигнућа у домену заштите менталног здравља деце, а да све одговорне актере позовемо на додатно унапређење положаја деце у нашем друштву. Данас овај међународни догађај обележавамо како би скренули пажњу јавности на обавезе које друштво има према својим најмлађим члановима, поготово у новонасталим околностима и изазовима у доба COVID-19.

Ово је прилика заједно, свако из свог угла, да укажемо како најбоље подржати ментално здравље деце у доба COVID-19, и зато вас позивам да слободно кажете своје мишљење, изнесете искустава и своја виђења у односу на ову изузетно значајну тему.

Полазећи од тога да се ви – деца и млади, суочавате са бројним тешкоћама и проблемима проузрокованих променама услед пандемије, које се одвијају великом брзином у свим сегментима друштва, потребно је поред очувања телесног здравља оснажити и ментално здравље деце.

Изазовне околности, у доба COVID-19, су преокренуле животе деце и младих, стварајући реалну бригу за њихово ментално здравље. Прекинуте рутине, образовање, рекреативне активности, као и забринутост за приходе и здравље породице, довеле су до тога да се многи млади осећају уплашено, љуто и забринуто за своју будућност.
Драги млади парламентарци,

Новонастале околности и изазови су све нас навели да не будемо забринути само за себе и своје здравље, већ и за све друге око нас.

Свесни смо да су проблеми младих који утичу на њихов психофизички развој и ментално здравље били присутни и раније, и да је тренутна ситуација још више појачала тешкоће са којима деца и млади треба свакодневно да се изборе. Зато данас велики број деце носи терет проблема са менталним здрављем, те је један од важних задатака државе и друштва да им пружи помоћ и заштиту у очувању менталног здравља и остваривању њихових права.

Период вашег живота, у доба COVID-19, који сте проживели и још увек живите, у великој мери је променио све кључне аспекте вашег детињства али ми смо сви овде да вам понудимо помоћ како би из овог животног искуства изашли јачи и зрелији.
Ви, као најмлађи чланови друштва, имате прилику да у оквиру данашње седнице изведете мини истраживање посвећено менталном здрављу деце у доба COVID-19, чији ће резултати сигурно допринети бољем разумевању менталних проблема са којима се деца сусрећу и дати увиде у могућа решења, а све у циљу ефикаснијег превазилажења менталних потешкоћа.

Сигуран сам да ће ваше препоруке, након данашњег истраживања бити од кључног значаја свима нама, као смернице целокупном друштву, са циљем очувања менталног здравља младих.

Желим вам успешан рад!

Срећан нам свима Светски дан детета!


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 19. новембар 2021. | обраћање председника Народне скупштине и Одбора за права детета на он лајн конференцији поводом обележавања Међународног дана детета 19.11.2021.



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4