10. септембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на скупу поводом 20 година терористичких напада на САД

10. септембар 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на скупу поводом 20 година терористичких напада на САД

Петак, 10. септембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на скупу поводом 20 година терористичких напада на САД

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на конференцији „Памтимо и стојимо уз САД“, поводом обележавања двадесетогодишњице терористичког напада на Сједињене Америчке Државе.


Његово обраћање преносимо вам у целости:
Поштовани амбасадори,

Ваша екселенцијо Годфри,
Уважене колеге,
Захваљујем Конгресу српско-америчког пријатељства и колеги Маринковићу што су нас и ове године окупили поводом годишњице терористичких напада на Сједињене Државе да одамо пошту невиним жртвама, али и да потврдимо нашу заједничку опредељеност за борбу против тероризма и сваког вида екстремизма у свету. Наша је дужност да се сваког 11. септембра сећамо трагичних догађаја у Сједињеним Државама, као опомене да будемо истрајни у сталној и заједничкој борби против међународног тероризма, као опасности којој смо нажалост и даље изложени.

Користим ову прилику да Влади Сједињених Држава и свим породицама трагично настрадалих у терористичким нападима у Сједињеним Државама искажем поштовање и солидарност грађана Србије и своје лично саучешће у њиховој жртви.

У протеклих 20 година свет је доживео велике промене, многе од њих обликовала је управо борба против тероризма и одговор мирољубивог човечанства на растући екстремизам који је угрожавао његов живот и развој. Ова борба је била веома тешка и комплексна, она је то и данас. Република Србија је све то време део глобалне заједнице народа који се одупиру продору тероризма, спречава његово ширење и преузимање нових облика деловања. Ми добро знамо да је подручје Балкана један од региона у којима се регрутују борци за ратишта у удаљеним крајевима света и зато користимо све наше ресурсе да спречимо ове активности екстремиста.

Уверени смо да нико против тероризма не може да се одбрани сам, ма колико да је велики и моћан. То је једна од најважнијих поука коју смо сви заједно извукли и из трагедије 11. септембра и зато је од огромне важности да очувамо глобално заједништво у тој борби, без обзира на све наше друге разлике и погледе на свет. Као што терористи не познају границе међу државама и разлике међу народима, спроводећи своје разорне планове, такав мора бити и наш заједнички одговор.

На ту обавезу подсећамо се и данас, када одајемо пошту жртвама 11. септембра. Уверен сам да ћемо и данашњим скупом још једном потврдити да је солидарност у борби против тероризма оно што нас повезује и што нам даје наду да ћемо изаћи као победници у борби против зла којем је изложен цео мирољубиви свет.

Хвала вам!Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31