28. јул 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на представљању посебног издања Добровољачког гласника

28. јул 2021. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на представљању посебног издања Добровољачког гласника

Среда, 28. јул 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на представљању посебног издања Добровољачког гласника

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на се на представљању посебног издања „Добровољачког гласника“, који се штампа од 1928. године, као најстарије гласило ветерана Србије, посвећеног 140 годишњици српско-америчких дипломатских односа, под називом: СРБИ И АМЕРИКАНЦИ - 140 ГОДИНА КАСНИЈЕ.


Достављамо вам обраћање председника Народне скупштине:

„Поштоване колеге,
Уважени гости,

Поздрављам вас у име Народне скупштине и захваљујем Посланичкој групи пријатељства са Сједињеним Државама што је организовала овај пригодан скуп. Са задовољством сам се одазвао позиву да вам се обратим, јер се трудим да подржим сваку иницијативу чији је циљ да још више продубимо односе Србије и Сједињених Држава, а нарочито да подсетимо на пријатељске и братске везе наших народа и држава кроз читаву заједничку историју.

Много пута сам истакао, а то ћу рећи и сада, Србија и Сједињене Државе имају веома богату традицију сарадње и пријатељства, ове године обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа и убедљиво највећи део те дуге традиције обележен је савезништвом и пријатељством. Наравно, имали смо и велике падове у нашим односима, и то у недавном периоду којег се сви сећамо, али наша велика обавеза према нашим прецима, који су једне друге сматрали блиским пријатељима, је да нађемо начин да заједно идемо даље и да негујемо оно што нас је спајало кроз историју. Још већу обавезу имамо према будућим генерацијама да радимо на јачању партнерства, јер само кроз такву сарадњу и Србија и Америка могу да остваре своје најважније интересе.

Сматрам да је за остваривање тог циља веома важно да стално подсећамо наше људе – и у Србији и у Америци, на славне дане из наше историје, којих је било много, а који су нажалост ишчилели из сећања под теретом политике, пре свега. Ја са поносом истичем да сам као министар спољних послова и пре тога као председник Владе покретао многе иницијативе чији је циљ био да вратимо у колективно сећање неке од тих догађаја које мало које две нације имају у својој историји. Тако смо се пре три године подсетили величанственог чина од пре једног века, када је председник Вудро Вилсон издао прокламацију и замолио своје сународнике да одају поштовање великом и храбром српском народу на његовој победи над много јачим непријатељем у Првом светском рату и да је тада у Вашингтону била истакнута застава Србије.

Тај чин је симболизовао братство наших народа, исковано у до тада највећој ратној катастрофи која је задесила свет, а поновљено је и још више учвршћено у Другом светском рату када су српски и амерички народ поново заједно били на страни добра у борби против зла.

И не само у време ратова, Србија и Америка и у доба мира деле исте оне цивилизацијске вредности за које су се некада бориле оружјем. Слобода и сарадња међу народима, антифашизам и демократија, само су неки од темеља на којима наше државе и наши народи стоје заједно у савременом свету и на њима градимо наше односе за будућност.

Из тог разлога сматрам да је и овај данашњи скуп, где нас је окупило вредно посебно издање часописа „Добровољачки гласник” посвећено Србима и Американцима некада и данас, један важан корак ка још бољем разумевању шта смо једни другима значили кроз историју, а нарочито шта треба да значимо у годинама које су пред нама. Ја сам уверен да ћемо заједничким трудом да достигнемо оне висине пријатељства и сарадње до којих су дошли наши некадашњи лидери, не само као знак почасти према њиховој визији и жртви, већ много више као нашу обавезу према нашој генерацији и генерацијама које долазе после нас.

Још једном вам захваљујем на организацији овог скупа и на прилици да вам се данас обратим, желим вам добар рад у наставку,

Хвала вам!“

Видео (1)

Среда, 28. јул 2021. | обраћање председника Народне скупштине на представљању посебног издања „Добровољачког гласника“, у организацији Посланичке групе пријатељства са САД 28.07.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6