8. децембар 2020. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на Међународној онлајн конференцији „Активности и сарадња тела за превенцију корупције у глобално новим условима“

8. децембар 2020. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на Међународној онлајн конференцији „Активности и сарадња тела за превенцију корупције у глобално новим условима“

Уторак, 8. децембар 2020.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на Међународној онлајн конференцији „Активности и сарадња тела за превенцију корупције у глобално новим условима“

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на Међународној онлајн конференцији „Активности и сарадња тела за превенцију корупције у глобално новим условима“ и истакао, да је овај дан, који се одлуком УН обележава од 2004. године, значајан догађај и у парламентарном календару, имајући у виду веома важну улогу коју Народна скупштина има у системској борби против корупције.


Председник Народне скупштине је на почетку свог обраћања истакао да му је велика част да се обрати поводом Међународног дана борбе против корупције на данашњој конференцији у организацији Агенције за спречавање корупције Републике Србије, а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Он је подсетио све присутне, да је наш парламент ратификовао Конвенцију УН против корупције још 2005. године, исте године када је Конвенција и усвојена, чиме је недвосмислено исказано опредељење Републике Србије за систематску и институционалну борбу против корупције.

“Од самог настанка Агенције укључени смо у њен рад и свесни смо важности проблема којима се бави. Сматрам да наше институције – Народна скупштина и Агенција за спречавање корупције и даље, као и до сада, морају бити упућене једне на другу и радити у сталној координацији, имајући у виду сталне промене у начинима борбе против корупције и с тим потребу за јасним институционалним оквиром који је за ову борбу незаобилазни предуслов”, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да су институције Републике Србије, као један од приоритета у свом раду поставиле и нулту толеранцију на корупцију, и да у том смислу настоје да делују активно и синхронизовано.

“Успешна борба против корупције не само да је један од најважнијих критеријума за наше даље приступање Европској унији, већ је пре свега наше искрено опредељење да ову аномалију трајно искоренимо из нашег друштва”, рекао је овом приликом Ивица Дачић.

Дачић је истакао да ће Народна скупштина Републике Србије, у свом делокругу, бити отворена за све закључке и сугестије, које ће водити унапређењу наших институционалних капацитета за заједничку борбу против корупције.

У наставку вам преносимо обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића у целости:

“Ваше екселенције,

Поштоване даме и господо,

Велика ми је част да Вам се обратим поводом Међународног дана борбе против корупције на данашњој конференцији у организацији Агенције за спречавање корупције Републике Србије, а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији. Овај Међународни дан, који се одлуком Уједињених нација обележава од 2004. године, значајан је догађај и у нашем парламентарном календару, имајући у виду веома важну улогу коју Народна скупштина има у системској борби против корупције. Подсећам вас и да је наш парламент ратификовао Конвенцију УН против корупције још 2005. године, дакле исте године када је Конвенција и усвојена, чиме смо недвосмислено исказали опредељење Републике Србије за систематску и институционалну борбу против корупције.

С обзиром да је Народна скупштина оснивач Агенције за спречавање корупције, од самог настанка Агенције укључени смо у њен рад и свесни смо важности проблема којима се бави. Сматрам да наше институције – Народна скупштина и Агенција за спречавање корупције и даље, као и до сада, морају бити упућене једне на другу и радити у сталној координацији, имајући у виду сталне промене у начинима борбе против корупције и с тим потребу за јасним институционалним оквиром који је за ову борбу незаобилазни предуслов.

С тим у вези, желим да вам честитам што сте за конференцију, поводом Међународног дана борбе против корупције, изабрали овако актуелну и отворену тему, која се тиче сарадњи институција за превенцију корупције у глобално новим условима. Као и у другим аспектима нашег рада, и у овој области дошло је до великих промена и нових изазова, са којима ћемо се дугорочно суочавати и зато данашњу конференцију видим као благовремен напор да се са тим изазовима суочимо што пре, а тиме и да пронађемо најбоља решења за нашу даљу сарадњу у борби против корупције.

У том смислу имамо у виду и препоруке Савета Европе, односно Групе земаља за борбу против корупције – ГРЕКО, у вези са ризицима од корупције у периоду пандемије вируса Ковид-19. Подсећам вас да су институције Републике Србије, као један од приоритета у свом раду поставиле и нулту толеранцију на корупцију и да у том смислу настојимо да делујемо активно и синхронизовано. Успешна борба против корупције не само да је један од најважнијих критеријума за наше даље приступање Европској унији, већ је пре свега наше искрено опредељење да ову аномалију трајно искоренимо из нашег друштва.

У том смислу, са интересовањем ћемо пратити рад ваше конференције, од које очекујемо савете, препоруке и решења за борбу против корупције у новим условима који су завладали целим светом услед пандемије. Народна скупштина Републике Србије биће, у свом делокругу, отворена за све ваше закључке и сугестије, које ће водити унапређењу наших институционалних капацитета за заједничку борбу против корупције.

Још једном се захваљујем организаторима на позиву да вам се обратим и желим вам успешан рад!”


Видео (1)

Уторак, 8. децембар 2020. | поздравни говор председника Народне скупштине Ивице Дачића на Међународној конференцији поводом Дана борбе против корупције 08.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
уторак, 21. септембар

Цео календар догађаја