18.10.2011 Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић на  конференцији Енергија-Развој-Демократија

18.10.2011 Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић на конференцији Енергија-Развој-Демократија

Уторак, 18. октобар 2011.

Обраћање председнице Народне скупштине на конференцији Енергија-Развој-Демократија

„Управо у овом дому, пре неколико месеци усвојен је нови Закон о енергетици, којим је настављена хармонизација српског енергетског законодавства са директивама ЕУ“, рекла је председница Народне скупштине обраћајући се учесницима конференције Енергија-Развој-Демократија.


Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је синоћ отварању конференције Енергија-Развој-Демократија: обликовање нове енергетске будућности у Југоисточној Европи, која се одржава 17-19. октобра 2011. године, у малој сали Дома Народне скупштине.

Конференција се одржава под покровитељством председника Републике Србије Бориса Тадића, а у оквиру председавања Републике Србије Процесом сарадње у Југоисточној Европи. Конференција је део регионалне иницијативе „Јавни дијалог о одрживом коришћењу енергије у Југоисточној Европи“, коју спроводи мрежа политичких школа Југоисточне Европе под окриљем Савета Европе, а уз подршку Немачке агенције за међународну сарадњу и Вишеградског фонда.

У данашњем ограћању учесницима конференције председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић је рекла:

Под овим небом Југоисточне Европе које делимо, две речи, оне које су своје место нашле у наслову ове конференције, представљају кључне речи за нашу заједничку будућност – то су: „дијалог“ и „енергија“. Мислим да је идеја да се разговара о овако важној теми драгоцена и стога имам задовољство што могу да, у име народних посланика, поздравим наше уважене госте и свима пожелим добродошлицу у Дом Народне скупштине Републике Србије.

Сваки се дијалог заснива на одређеним правилима. И управо је у овом дому, пре неколико месеци усвојен нови Закон о енергетици, којим је настављена хармонизација српског енергетског законодавства са директивама ЕУ; оно што нас испуњава осећањем посебног задовољства јесте да смо за нека иновативна решења добили похвале и потврдили да ће Србија у ЕУ бити модерна, технолошки унапређена, енергетски ефикасна и еколошка Србија.

Најважнија новина коју смо новим законом увели јесте либерализација свих сегмената енергетског тржишта Републике Србије, другим речима, све гране српске енергетике отворили смо за слободно улагање и за отворену тржишну утакмицу по правилима надлежног регулатора тј. Агенције за енергетику. Тиме смо, истовремено, створили смо могућности за реформу и реструктуирање енергетског сектора, како би Србија добила ефикасне компаније покретаче опоравка целокупне привреде.

Као што сведочи агенда ове конференције током дана ће бити речи о многим веома занимљивим и корисним темама, но, мени се чини да је за нас парламентарце једна од најзначајнијих она која говори о законодавној и надзорној функцији парламената у достизању циљева Европа 2020. Такође, сигурна сам да ће нам свима, нарочито у процесу обликовања неке будуће регулативе, бити од велике користи изложба која је синоћ отворена у холу НСРС. „Видели смо енергију“, што је наслов изложбе, тј. потрошњу у зградама и верујем да законодавце неће оставити без адекватног одговора, нарочито у време које наглашава потребу да се буде енергетски ефикасан.

Стручњаци кажу да је будућност енергетике Југоисточне Европе заједничко интегрисано тржиште нафте, гаса и електричне енергије. Ја им верујем и стога охрабрујем све говорнике да своја искуства, размишљања, идеје, поделе са учесницима ове конференције. Интегрисано заједничко тржиште је решење у превазилажењу проблема са којима се суочавају државе које овај регион чине, проблема који превазилазе ресурсе и капацитете сваке од њих. Но, сигурна сам да је ово мишљење које делимо.

На крају, желела бих да захвалим свима што својим присуством у учешћем на овом скупу, јединству, које међу нама већ постоји у енергетици, дајете прилику да се то јединство оствари и на другим пољима. Још једном, свима желим топлу добродошлицу и надам се да ћете се угодно осећати током свог боравка у нашој земљи“.