12. септембар 2011. Обраћање председнице Народне скупштине проф. др Славице Ђукић-Дејановић на Регионалној конференцији државних ревизорских институција

12. септембар 2011. Обраћање председнице Народне скупштине проф. др Славице Ђукић-Дејановић на Регионалној конференцији државних ревизорских институција

Понедељак, 12. септембар 2011.

Обраћање председнице Народне скупштине Републике Србије на отварању Прве Регионалне конференције државних ревизорских институција

Ваша екселенцијо,
Поштовани господине Сретеновићу,
Поштовани господине Инфанте,
Уважени представници ревизорских институција Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније,
Даме и господо,


Добродошли у Србију, на Прву Регионалну конференцију врховних ревизорских институција, на којој нас је окупила Државна ревизорска институција уз подршку UNDP-a под чијим се покровитељством ова конференција и одржава, чинећи део пројекта Јачање механизама одговорности у области јавних финансија.

Један од основних циљева ове конференције је размена искустава која ова значајна институција има у свакој од наших земаља, како бисте сви понаособ и свако појединачно са ове конференције изашли обогаћени новим знањима и новим решењима за проблеме са којима се суочавате.

Државна ревизорска институција у Србији је млада институција. Установљена је законом донетим 2005. године и њен је задатак контрола пословања буџетских субјеката, којих, у овом моменту има преко 8500. Народна скупштина, која врши контролну улогу над извршном влашћу, са посебном пажњом прати рад овог свог тела, које је управо њен партнер у спровођењу контролне улоге.

С тим у вези, Народна скупштина је последњим променама свог пословника још једном подвукла независност ове институције, са чијим су радом посланици редовно упознати, будући да Државна ревизорска институција подноси Извештај о свом раду као и Извештај о ревизији завршног рачуна на шта је обавезује и закон. Ово је прилика да у име НСРС још једном пружим пуну подршку Државној ревизорској институцији у развоју одговорности у погледу трошења јавних средстава. Народна скупштина је усвојила све препоруке које је Државна ревизорска институција дала у Извештају о ревизији буџета Републике Србије за 2009. годину, а добра сарадња манифестије се сарадњом скупштинског Одбора за финансије и Државне ревизорске институције.

НСРС помаже и у отклањању потешкоћа које Државна ревизорска институција има у свакодневном раду, чиме је унапређен материјално-правни положај ревизорских кадрова, иако, сигурно је, да места побољшању још увек има.

Државна ревизорска институција једна је од оних институција које својим функционисањем подвлаче демократски потенцијал сваког друштва. Ова конференција ће сигурно створити простор да сви ви, колеге, користећи се искуствима сопственим и других, још више ојачате професионализам својих институција који нам је подједнако важан и на унутрашњем и на плану европских интеграција. Наравно, подршка колега из Словеније, који могу рећи о соспственим сазнањима из перспективе члана ЕУ, биће драгоцена.

Са пуно оптимизма очекујући да се овим пројектом пружи пуна подршка успостављању ефикасних и одрживих механизама одговорности у области јавних расхода у Србији, те да ће идентична јавна корист произаћи и за све друге националне Државне ревизорске институције, у име НСРС још једном, као и увек, поздрављам идеју о сарадњи и желим вам успешан рад.

Захваљујем на пажњи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1