9. септембар 2011. Обраћање председнице Народне скупштине проф. др Славице Ђукић-Дејановић на Форуму Србија-ЕУ

9. септембар 2011. Обраћање председнице Народне скупштине проф. др Славице Ђукић-Дејановић на Форуму Србија-ЕУ

Петак, 9. септембар 2011.

Обраћање председнице Народне скупштине на Форуму Србија-ЕУ

Поштовани председниче,
Поштовани господине Ван Ромпеј,
Поштовани господине Цветковићу,
Поштовани господине Шулц,
Поштовани господине Ђелићу,
Даме и господо,


Верујем да је за све нас, драги пријатељи, велика привилегија што смо се окупили данас, на првом Србија ЕУ форуму, на којем ћемо разменити мишљења, чути поруке, искуства и поуке које ће нам, поред свих осталих промишљања уважених учесника форума спремних да своје мисли и сазнања поделе, помоћи да разумемо изазове који нам предстоје. Као и у свим друштвима која су прошла или још увек пролазе путем којим иде Србија – путем суштинске трансформације система, која има дубину каква карактерише промену идеологије, али и практични аспект који значи дотаћи живот сваког човека – организовање једног оваквог скупа има непроцењив значај због чега иницијаторима Форума дугујемо захвалност.

Улога Народне скупштине Републике Србије у претходним годинама, у домену активности на пословима ЕУ интеграција, еволуирала је упоредо са еволуирањем перцепције о улози Народне скупштине, али и са њеним реалним капацитетима и резултатима рада – и овај би се развој могао у целини назвати превазилажењем једне озбиљне кризе. Скратили смо даљину од институције која блокира процес – што је била непријатна оцена независно од тога да ли су разлози који су је условили били формалне или суштинске природе, до партнера - дома у којем се развија дијалог, који има највећу пуноћу управо када садржина тог појма заживи у институцији која је његова метафора.

Народна скупштина Републике Србије је у овом сазиву донела Закон о Народној скупштини и нови Пословник о свом раду, који је потом успела да још једном уподоби најбољој европској пракси када је реч о односу са независним државним органима, организацијама и телима, што ћемо апострофирати и међународном конференцијом на чијој организацији радимо у сарадњи са УНДП, ОХЦХР-ом и канцеларијом Заштитника грађана; Народна скупштина је све препоруке Европске комисије превела у стваран живот – и ту, пре свега, мислим на Закон о изменама и допунама Закона о избору народних посланика (који је, не искључујући значај политичких партија, у центар политичког живота ипак ставио грађанина), настао као резултат иницијативе самих посланика, иако не смемо занемарити и значај подршке државног руководства; али мислим и на увођење праксе јавних слушања и успех да заједно са Владом дођемо до разумевања да се хитност поступка у доношењу закона са нивоа уобичајене праксе врати на фреквенцију која га каракретише као изузетак. И на крају, испунили смо 98% наших обавеза из националног плана интеграција.

Политика, чији је један од кључних циљева интеграција Србије у ЕУ, у надлежности је Владе Републике Србије. Мандат за вођење такве политике дала је Народна скупштина и од тог момента наша је улога да у оквиру својих надлежности учинимо све да део заједничког задатка испунимо најсавесније могуће. У државном пројекту који се зове прикључење ЕУ, то је мисија Народне скупштине. Овај форум ће свакоме од присутних, уверена сам, дати нови квалитет, а Народној скупштини ће помоћи да спознамо предстојећа очекивања, што ће бити од изванредног значаја за наш будући рад.

Дозволите да се, на крају, придружим речима добродошлице које смо већ упутили нашим цењеним гостима и, у име народних посланика, свима желим успешан рад и угодан боравак у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1