21. јун 2023. Председник Народне скупштине и председник Републике Кубе

21. јун 2023. Председник Народне скупштине и председник Републике Кубе

Среда, 21. јун 2023.

Састанак председника Скупштине Србије са председником Републике Кубе

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Републике Кубе Мигелом Дијас-Канела Бермудесом, са којим је разговарао о унапређењу међупарламентарне, али и свеукупне сарадње Србије и Кубе, које веже традиционално пријатељство, засновано на међусобном разумевању, поштовању и заштити принципа међународног права.


Председник Народне скупштине је истакао да посета председника Кубе Дијас-Канала Бермудеса представља велику част за нашу земљу, те да има историјски карактер, имајући у виду чињеницу да је то прва посета једног кубанског председника Београду након готово четири деценије. Изразио је задовољство због интензивирања билатералних односа у последњих неколико година и потврдио спремност Народне скупштине да допринесе њиховом додатном учвршћивању. Захвалио је на принципијелној подршци коју Куба пружа Србији по питању непризнавања тзв. „Косова“. „Показали сте да сте пријатељи Србије и на делу и да се чврсто држите поштовања међународног права и поштујете суверенитет и територијални интегритет наше земље. Не само да не признајете једногласно проглашену независност тзв. „Косова“, већ сте увек уз Србију кад је реч о дипломатској борби у оквиру међународних форума“, нагласио је др Орлић и додао да и Куба увек може да рачуна на подршку Србије.

Подсетио је да су два парламента утврдила своје партнерство посебним протоколом, који је потписан 2015. године, оценивши да, иако је досадашња међупарламентарна сарадња имала добру динамику, постоји спремност да се она додатно унапреди. Истакао је да у прилог великог интересовања народних посланика за сарадњу са Кубом сведочи и чињеница да је Посланичка група пријатељства са Кубом једна од најбројнијих у Народној скупштини.

Председник Кубе Мигел Дијас-Канела Бермудес изразио је задовољство што су се након много година стекли услови да посети Србију, истакавши да је при самом доласку у Београд имао прилику да се увери у искрено пријатељство које веже два народа. Нагласио је да је за Кубу унапређење сарадње две владе и два парламента приоритетан задатак и да је Куба спремна да у то уложи сав свој напор. „Република Куба ће наставити да брани суверенитет и територијални интегритет Републике Србије на сваком месту где је то потребно и остати увек њен пријатељ“, истакао је председник Кубе. Дијас-Канела Бермудес је пренео председнику Орлићу поздраве председника Парламента Кубе Ласа Ернандеса, као и позив да уприличи посету њиховој земљи.

Састанку су присуствовали и Снежана Пауновић, потпредседница Народне скупштине Републике Србије, Бојан Торбица, председник Посланичке групе пријатељства са Кубом, Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Хавани, док су са кубанске стране присуствовали и министар спољних послова Републике Кубе Бруно Родригес Париља, Ана Тересита Гонсалес Фрага, први заменик министра спољне трговине и страних инвестиција Републике Кубе, Анајанси Родригес Камехо, заменик министра спољних послова Републике Кубе и амбасадор Републике Кубе у Београду Лејде Ернесто Родригес.


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 21. јун 2023. | састанак председника Народне скупштине и председника Републике Кубе 21.06.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја