30. март 2023. Учесници састанка

30. март 2023. Учесници састанка

Четвртак, 30. март 2023.

Састанак председника Скупштине Србије са специјалним известиоцем Савета за људска права УН

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са Ирен Кан, специјалним известиоцем Савета за људска права УН за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања.


Др Орлић је поручио да у Републици Србији постоји апсолутна слобода мишљења и изражавања, те да је наша држава претходних година остварила напредак и кроз регулативу, и у пракси. То потврђују, како је истакао, и релевантни међународни показатељи. „Према прошлогодишњем Индексу слободе медија „Репортера без граница“, Србија је напредовала за 14 позиција у односу на годину пре, те је сада боље рангирана и у односу на поједине државе чланице ЕУ“, рекао је председник НС РС. Истакао је и да се данас бележи значајно мањи број физичких напада на новинаре у односу на период од пре више од десет година, додајући да се истрајно наставља рад на додатном унапређењу права новинара и заштити њихове безбедности кроз радна тела формирана од стране Владе Србије, бројне успостављене механизме и нове платформе.

Подсетио је да је, уочи избора прошле године, НС РС усвојила измене Закона о електронским медијима и Закона о јавним медијским сервисима, чије је доношење, уз бројна друга решења, представљало резултат међупартијског дијалога, и које је омогућило изборне услове по највишим демократским стандардима од увођења вишестраначја у Србији.

Говорећи о информисању националних мањина на сопственом језику, нагласио је да је ово питање у нашој земљи такође регулисано боље него у појединим државама Европе, а потврдио је и широку доступност интернета грађанима Србије. „Урбана подручја потпуно су покривена брзим интернетом, који ће Влада Србије обезбедити и најудаљенијим руралним подручјима до 2025, спроводећи програм широкопојасне националне мреже“, поручио је др Орлић.

Председник НС РС је искористио прилику да специјалног известиоца УН посебно упозна са случајем Ивана Тодосијевића, Србина који је од стране Приштине осуђен на затворску казну за вербални деликт. „Од пада Гвоздене завесе се није догодило да на тлу Европе некоме буде пресуђено само због изреченог. Било где у Европи тако нешто данас је потпуно незамисливо, а управо то се дешава Србима на КиМ. Човек је осуђен на годину дана затвора, упућен му је позив за издржавање казне, а да му није уручена ни пресуда. Ово је не само противправно насиље, већ и брутално гажење људских права и отворен прогон. У исто време, Куртијев припадник тзв. „безбедносних снага“ пуцао је на српску децу на Бадњи дан, и тај зликовац је пуштен у кућни притвор, оптужен само за „изазивање опасности“. Ове чињенице јасно говоре о тешком кршењу права на слободу мишљења, изражавања, као и свих других права Срба на КиМ, и заслужују место у извештају Савета за људска права УН“, рекао је председник НС РС.

Ирен Кан је поздравила регулаторни оквир који гарантује слободу и плурализам медија у Србији, те истакла значај улоге Народне скупштине када је реч о законским решењима чије се усвајање тек очекује. Др Орлић је изразио очекивање да ће се сарадња НС РС и Савета за људска права УН наставити и у будућности.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја