28. септембар 2023. Учесници састанка

28. септембар 2023. Учесници састанка

Четвртак, 28. септембар 2023.

Састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Немачком са послаником Бундестага

Председница Посланичке групе пријатељства са Немачком др Александра Томић састала се у Народној скупштини са послаником Бундестага Тином Хрупалом, са којим је разговарала о односима две земље, интензивирању међупарламентарне сарадње и актуелној политичкој ситуацији.


Говорећи о добрим билатералним односима између Србије и Немачке, др Александра Томић је истакла да је економска сарадња на највишем нивоу, имајући у виду да је Немачка први спољно-трговински партнер Србије и најважнији инвеститор од земаља Европске уније. У прошлој години обим трговнинске размене био је 8,24 милијарде евра, а немачке компаније у Србији запошљавају преко 84.000 људи, нагласила је Томић.

Постоји велико интересовање студената из Србије за студирање у Немачкој, навела је она и указала на добру сарадња наших техничких факултета са немачким компанијама, кроз научно-технолошке паркове.

Састанку је присуствовао и председник Одбора за Косово и Метохију мр Милован Дрецун, који је саговорника детаљно упознао са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији, указујући да је свакодневни терор режима Аљбина Куртија довео до ситуације да Срби са севера КиМ на све начине покушавају да му се супроставе и указао да не желе да се интегришу у лажну државу.

Дрецун је нагласио да је једини пут који води ка деескалацији ситуације формирање Заједнице српских општина, повлачење специјалних јединица полиције са севера КиМ и наставак дијалога без опструкције приштинске стране. Он је истакао да је Београд посвећен решавању свих проблема мирним путем, као и да искључиво КФОР може бити војно присутан на КиМ, према Резолуцији 12 44 СБ УН. Додао је да стварање тзв. восјке Косова највећа опасност за опстанак Срба на КиМ и упозорио да ова опасна ситуација на северу КиМ лако може да се прелије на цео регион.

Посланик Бундестага Тинo Хрупала изразио је забринутост због тренутне ситуације на КиМ и навео да је неопходно успоставити мир и стабилност у региону. Оценио је да су контакти посланика од изузетне важности, управо ради размене информација и мишљења на све актуелне теме.

Саговорници су се сложили да је веома битно одржавање редовних контаката и размена парламентарних посета, како би посланици два парламента разговарали о кључним темама које су од обостраног инетерса, као што су економска сарадња, обновљиви извори енергије, енергетска и регионална безбедност.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја