26. новембар 2021. Председница Посланичке групе пријатељства са Грузијом са делегацијом Одбора за културу Парламента Грузије

26. новембар 2021. Председница Посланичке групе пријатељства са Грузијом са делегацијом Одбора за културу Парламента Грузије

Петак, 26. новембар 2021.

Састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Грузијом са председницом Одбора за културу Парламента Грузије

Председница Посланичке групе пријатељства са Грузијом Дубравка Филиповски састала се, у Дому Народне скупштине, са председницом Одбора за културу Парламента Грузије Елисо Болквадзе.


Филиповски је нагласила да међу посланицима влада велико интересовање за сарадњу са Грузијом што, како је истакла, не чуди с обзиром на блискост два народа у културном и верском контексту.

Говорећи о квалитетној дипломатској сарадњи две земље Филиповски је нагласила да треба посветити посебну пажњу унапређењу, пре свега парламентарне сарадње, као једног од најзначајнијих видова комуникације и повезивања посланика. Истакла је такође, да владе и парламенти две земље треба заједно да раде и на интензивирању економске сарадње, као и на плану пољопривреде, грађевине, туризма, информационих технологија , образовања и културе.

Филиповски се осврнула и на политичку ситуацију у Србији, те подсетила да је Србија чврсто опредељена ка евро интеграцијама, али не и према евроатланским интеграцијама, што не искључује сарадњу са НАТО. Искористила је прилику да изрази захвалност на принципијелном ставу Грузије да недвосмислено подржава територијални интегритет Србије.

Дубравка Филиповски је изразила задовољство због организовања Етно фестивала, на којем је ове године у фокусу управо Грузија, с којом Република Србија више од 25 година негује дипломатске односе.

Председница Одбора за културу Парламента Грузије Елисо Болквадзе изразила је велико задовољство због будуће парламентарне сарадње, за коју је, како је навела веома мотивисана. Сложила се да Србија и Грузија имају много додирних тачака, и пријатељски однос који треба неговати. Нагласила је да је пандемија корона вируса нанела много штете на свим пољима, а можда по највише у сектору културе и да зато организовање Етно фестивала има посебну вредност и значај.

Саговорнице су се сложиле да је културна дипломатија један од најзначајнијих начина повезивања земаља, па размениле идеје о могућности организовања дана Грузије у Србији, као и дана Србије у Грузији, али и различитих културних догађаја који би додатно спојили два народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја