15. септембар 2021. Председници посланичких група са новоименованим амбасадором Европске уније у Републици Србији

15. септембар 2021. Председници посланичких група са новоименованим амбасадором Европске уније у Републици Србији

Среда, 15. септембар 2021.

Састанак председника посланичких група у Народној скупштини са новоименованим амбасадором Европске уније у Републици Србији Емануелом Жофреом

У Дому Народне скупштине, данас је одржан састанак председника посланичких група са новоименованим амбасадором Европске уније у Републици Србији, Емануелом Жофреом.


На почетку састанка, у својству представника посланичке групе ''Александар Вучић – За нашу децу'' која има апсолутну већину народних посланика, обратио се потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић.

„Гајимо утемељен ентузијазам и позитивна очекивања од сарадње са Вама. Пуноправно чланство у ЕУ је стратешки циљ број један, али када говоримо о оним циљевима који се односе на нешто ближе рокове, у овој години цела Србија очекује да забележимо приметан напредак на том путу и да се тај напредак манифестује кроз отварање два кластера ове године. То је више него реално, а са наше стране одавно припремљено на одговарајући начин“, истакао је он, говорећи о европским интеграцијама Србије.

Др Орлић је нагласио да Народна скупштина Републике Србија са највећом озбиљношћу приступа реформама, што се огледа кроз промене Устава у области правосуђа, усвајањем Кодекса понашања народних посланика и редовним разматрањем извештаја независних тела на пленуму.

Одговарајући на питања шефа делегације Европске уније у вези са током међустраначког дијалога који се води на два колосека, Орлић је истакао да дијалог без посредства странаца добро напредује и да се ускоро очекује и коначни договор. Што се тиче другог колосека који се води уз посредовање представника Европског парламента на коме инсистирају странке бившег режима, суштинских предлога како је навео, нема, али добијамо потврде да су они који прете насиљем и уличним протестима и који уцењују Европски парламент ипак задовољни изборним условима у Србији. ''Доказ томе је њихова одлука да учествују на локалним изборима, који ће се одржати следећег месеца. Своју одлуку су званично саопштили данас'', нагласио је он.

Шеф посланичке групе Социјалистичка партија Србије Ђорђе Милићевић је изразио наду да ће будућа сарадња бити плодотворна и успешна и поновио да је главни стратешки и спољно-политички циљ Србије, чланство у ЕУ. „За успешан пут ка ЕУ је потребан партнерски однос који очекујемо од вас као представника Европске уније“, закључио је Милићевић.

Један од показатеља одлучности да постанемо део Европске заједнице, је одржана пленарна седница, коју је сазвао председник Народне скупштине Ивица Дачић, а на којој се по први пут разматрао извештај Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција.

Потпредседница Народне скупштине, заменица председника Посланичке групе Савез Војвођанских Мађара и председница Одбора за Европске интеграције Елвира Ковач је указала на одличну сарадњу са претходним амбасадором Европске уније Семом Фабрицијем и истакла да ће Одбор којим она председава највише сарађивати са новоизабраним амбасадормом Емануелом Жофреом. Истакла је да су се раније извештаји Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, разматрали на седницама Одбора за европске интеграције, а да је сада то подигнуто на виши ниво, те је поновила да се последњи извештај ЕК разматрао по први пут на седници Народне скупштине.

Навела је да Посланичка група којој она припада, броји девет народних посланика и додала да је последњом изменом Закона о избору народних посланика и о измени Закона о локалним изборима, створена добра основа за странке националних мањина, а тиме су оне још боље представљене у Народној скупштини.

Заменик председника ПГ ПУПС „ Три П“ Јован Кркобабић нагласио је да је Народна скупштина право место за разговоре о европским интеграцијама Србије.

„ Борба за европске вредности је оно што је за нас у овом тренутку најбитније. Те вредности морају да буду поткрепљене и реалним стварима и мислим да је наша сарадња добар почетак у процесу“, рекао је Кркобабић.

Председник ПГ Јединствена Србије Драган Марковић, нагласио је да је приметно да се у процесу преговора пред Србију стално стављају нови захтеви, као и да лажи које пласира опозиција, слањем дописа разним европским институцијама, тврдећи да у Србији нема демократије, директно руше систем наше државе.

„Очекујемо од Вас да се укључите и кажете шта је истина, а шта је лаж“, рекао је Марковић.

Председник ПГ Социјалдемократска партија Србије Бранимир Јовановић истакао да је странка којој припада од свог оснивања привржена путу Србије ка Европској унији.

„За нас је важно да прихватимо добру праксу која важи у Европској унији, не само да бисмо про форме постали њена чланица , већ због нас самих, да поправимо неке ствари у нашем друштву . Ипак очигледно је да тај пут дуго траје и надам се да ћемо сви заједно дати допринос да не дође до пада ентузијазма и да ћемо у наредном периоду остварити конкретне резултате“, закључио је Јовановић.

Заменик председника Посланичка група УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА - СДА САНЏАКА Енис Имамовић пожелео је амбасадору успешан мандат и изразио наду да ће у предстојећем заједничком раду остварити успех и значајне резултате.

„ У том смислу очекујемо од Европске уније и Вас, као њеног представника у Србији, интензивније праћење наших унутрашњих реформских процеса, првенствено у области људских и мањинских права“, нагласио је Имамовић.

Председник ПГ Странка правде и помирења СПП - Уједињена сељачка странка УСС Самир Тандир , такође је нагласио значај унапређења права мањинских заједница који се, како тврди, јесте видно унапредио од 2012. године.

„ То је веома важан сегмент живота свих грађанки и грађана, а посебно припадника мањинских заједница, зато се радујем будућој сарадњи, разговорима и конкретним потезима који ће уследити“, рекао је Тандир.

Емануел Жофре је изразио захвалност и задовољство шефовима посланичких група на прилици да се представи као амбасадор Европске уније у Републици Србији, у самом Дому Народне скупштине, као телу демократског друштва. Он је истакао да је Народна скупштина веома важан партнер Европској унији и да ће се у наредних неколико дана сусрести и са другим политичарима, који нису део парламента, али јесу учесници међустраначког дијалога. Изразио је задовољство поводом разматрања Извештаја Европске комисије на пленуму, јер је његова улога била да помогне Србији на европском путу. Указао је и на то да се Европска комисија у свом данашњем обраћању о плановима за наредни период, осврнула и на Западни Балкан и плановима за посету Србији, као и тежњи да прошири Европску унију земљама са Западног Балкана. Истакао је да планиранима посета Европске комисије Србији јесте прилика коју она треба да искористи и да је сваки успех Србије успех и његове делегације.

У свом обраћању амбасадор је споменуо и долазак европарламентараца поводом међустраначког дијалога, који ће се одржати у петак, 17. септембра, наводећи да ће се ови састанци помно пратити и анализирати из Брисела. Захвалио се Народној скупштини на конструктивном учешћу у дијалогу, и додао да предлози који су до сада постигнути у овом процесу могу представљати политички договор свих страна међупартијског дијалога. „Важно је да покажемо флексибилност и спремност за политички договор који ће моћи да се преточи у конкретне и опипљиве мере“, рекао је новоименовани амбасадор и том прилико истакао важност рада Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДХИР), као и њихових извештаја.

Жофре је на тему уставних промена навео да се жељно ишчекују будући кораци, односно мишљење Венецијанске комисије, на захтеван посао који су Народна скупштина и Одбор за уставна питања и законодавство до сада обавили. О раду Народне скупштине, амбасадор је поновио да она представља темељ сваког демократског друштва, па је том приликом похвалио Скупштину и њену сарадњу са Владом РС, невладиним организацијама, и другим институцијама. Он је поменуо и Кодекс понашања народних посланика, као једну од занимљивих тема и предлоге које је ГРЕКО дао на ово питање.

На крају излагања, закључио је да су три најбитније теме по питању евроинтеграција Србије у овом тренутку међустраначки дијалог, уставне промене и заједнички рад на реформама, а да је улога његове делегације да што више помогне ове процесе.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4