26. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине са амбасадором Француске у Србији

26. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине са амбасадором Француске у Србији

Среда, 26. октобар 2022.

Састанак потпредседнице Народне скупштине Елвире Ковач са амбасадором Француске

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач састала се данас са амбасадором Француске у Србији Њ.Е. Пјером Кошаром.


Теме састанка су биле европске интеграције Србије, актуелна политичка ситуација у Европи и Србији.

Потпредседница Народне скупштине, која је уједно и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач информисала је амбасадора да ће нова министарка за европске интеграције бити Тања Мишчевић, што је амбасадор Француске поздравио, истакавши да је она признати експерт за ову област.

Пјер Кошар је указао на одличну сарадњу Србије и Француске и додао да Француска подржава европске интеграције Србије и да је Србији место у ЕУ.

У разговору који је уследио, саговорници су разговарали о Извештају Европске комисије, који ће након што буде преведен на српски језик, бити на дневном реду Одбора за европске интеграције, а након тога и на пленарном заседању.

Ковач је указала на вишегодишњу добру сарадњу Народне скупштине са невладиним организацијама коју сматра важним сегментом друштвеног и политичког живота, а нарочито на дугогодишњу сарадњу са Националним конвентом о ЕУ.

Потпредседница Народне скупштине истакла је да Србија јасно показује да је њен главни спољнополитички циљ пуноправно чланство у овој европској заједници, али и додала да тај процес дуго траје и да је Европска унија није довољно окренута отварању нових кластера за Србију.

Подвукла је да је дијалог једино решење за нормализацију односа Београда и Приштине, и додала да Србија поштује међународно право и одредбе Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Ковач је подвукла да се од Србије не сме тражити признање независног Косова.

Aмбасадор Кошар је рекао да Француска подржава наставак дијалога и указао на важност да обе стране испуне обавезе које произилазе из потписаних споразума, укључујући и оне који се тичу Заједнице српских општина, и да се обе стране одлучно посвете решавању преосталих питања.

Саговорници су се осврнули и на актуелну политичку ситуацију у Европи, на последице кризе изазване сукобима у Украјини, нарочито у области енергетике и привреде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4