12. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић са послаником  Европског парламента и чланом Одбора за спољне послове Жан-Лин Лакапелом

12. октобар 2022. Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић са послаником Европског парламента и чланом Одбора за спољне послове Жан-Лин Лакапелом

Среда, 12. октобар 2022.

Састанак потпредседнице Народне скупштине Сандре Божић са послаником Европског парламента

Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић састала се у Дому Народне скупштине са послаником Европског парламента и чланом Одбора за спољне послове Жан-Лин Лакапелом.


Божић је на почетку састанка истакла да две земље карактерише одлична сарадња на свим нивоима, нарочито на председничком, имајући у виду да су у протеклом периоду организовани сусрети два председника.

Указала је на могућност унапређења економске сарадње, истакавши да је Србија препозната као погодна дестинација за стране инвестиције. Поменула је важност иницијативе „Отворени Балкан“, која је окарактерисана као иницијатива за мир, стабилност и бољи живот, а која доприноси економском развоју, туризму и размени робе међу државама Западног Балкана, а битна је и за европске интеграције држава овог региона.

Сандра Божић је истакла да је спољнополитички циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији и подвукла да се руководство Србије залаже за очување наших националних интереса и поштовање међународног јавног права.

Потпредседница је упознала саговорника са унутрашњом политиком наше земље, осврнувши се на проблем са којим се суочавају наши грађани на Косову и Метохији. У том смислу истакла је да је Србија опредељена за дијалог и мирно решавање отворених питања, уз поштовање међународно права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Саговорници су разговарали о изазовима са којима се сусреће цела Европа, а Божић је истакла да у околностима када је угрожен мир у свету, треба да будемо свесни да смо сви на истом задатку и да се Србија јасно определила за поштовање основних принципа међународног јавног права.

Посланик Европског парламента Жан-Лин Лакапел је изразио подршку за чланство Србије у ЕУ и додао да ће се лично ангажовати да се у Европском парламенту представи реална ситуација у Србији, по питању Косова и Метохије.

На крају разговора, саговорници су оценила да постоји простор за унапређење међупарламентарне сарадње, кроз узајамне посете народних посланика.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2