Уторак, 14. новембар 2006.

Разговор Парламентарних делегација Немачке и Србије

Делегација Парламентарне групе пријатељства за Југоисточну Европу немачког Бундестага, на челу са шефом делегације Детлефом Џембрицким, разговарала је 14. новембра у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за иностране послове и Одбора за европске интеграције, коју је предводила председница Одбора за иностране послове Гордана Чомић.Делегација Парламентарне групе пријатељства за Југоисточну Европу немачког Бундестага, на челу са шефом делегације Детлефом Џембрицким, разговарала је 14. новембра у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за иностране послове и Одбора за европске интеграције, коју је предводила председница Одбора за иностране послове Гордана Чомић.

Почетку састнака две делегације присуствовао је и председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић, који је поздрављајући госте истакао да је Србији и сада, као и свих ових година, стало да омогући званичне и незваничне посете из Европе, како би се пренела порука да Србија хоће и може да буде добар партнер. У претходне три године Србија је имала мањинску владу, али и поред тога овај сазив је усвојио највише закона у историји српског парламентаризма, донет је нови Устав Србије, а у Дому Народне скупштине је после 100 година од његовог пројектовања одржана прва седница. Србија је успела да реши два проблема која је имала на почетку, једно је питање раздруживања са Црном Гором, које није зависило само од Србије, а друго је доношење новог Устава, које је зависило само од Србије. После парламентарних избора у Србији, које је председник Републике расписао за 21. јануар 2007. године, Србија ће имати да реши још два велика проблема: будући статус Косова и Метохије, који не зависи само од Србије и сарадњу са међународним институцијама, пре свега трибуналом у Хагу, који зависи само од Србије. Председник Марковић је истакао да је у овом моменту Србији веома важно што ће Немачка преузети председавање Европском унијом, не само што однос наше две државе карактеришу добре економске и културне везе, већ и чињеница да је Немачка показивала разумевање за оно што је Србија чинила и што ће чинити у циљу успостављања стабилности и усвајања европских стандарда.

У разговору две делегације истакнуто је да је циљ посете немачких парламентараца успостављање чвршће сарадње са Народном скупштином и оцењено да ће се она интензивирати формирањем групе пријатељства за Немачку након јануарских избора и конституисања нове Народне скупштине. Постигнута је и сагласност о неким темама које би могле бити разматране приликом будућих сусрета парламентараца.
Две делегације су се сагласиле у оцени да би Немачка, током председавања Европској унији у првих шест месеци идуће године могла помоћи Србији на њеном европском путу, као и да Немачка очекује добре вести из Србије после одржавања избора и доношења неопходних закона. Србија је, како је истакнуто, чврсто опредељена за европске вредности и очекује се да ће се наставити усаглашавање нашег законодавства са европским. Такође, изражено је и очекивање да ће се, након избора нове владе, применити Акциони план за сарадњу са Хашким трибуналом и пронаћи решење за будући статус Косова.

Шеф наше делегације Гордана Чомић је истакла да Немачку сматрамо изузетно важним партнером и да је немачко-српско партнерство значајно не само за регион већ и за обе државе. Треба да поделимо искуства са високо развијеном европском земљом, као што је Немачка, посебно о питањима у којима постоји сличност у обе земље, као што су неравномеран регионалан развој, исељавање становништва из економских разлога и старосна структура становништва, навела је Гордана Чомић. Она је најавила да ће се наставити пракса размене студената, усаваршавање запослених у Парламенту и започета заједничка сарадња Бундестага и Народне скупштине.
Шеф немачке делегације Детлеф Џембрицки је изразио очекивање да ће, након, парламентарних избора у Србији, у наставку процеса решавања статуса Косова бити пронађено праведно решење. Указао је и на значај сарадње са Хашким трибуналом за интеграцију Србије у Европску унију и раскид друштва са прошлошћу. Он је истакао да је Европска унија не само економска, већ и заједница европских вредности и да је зато важно да се земља суочи са прошлошћу, како би се окренула будућности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5