Среда, 2. август 2006.

Обележено 200 година од боја на Братачићу

Председник Народне скупштине Републике СрбијеПредраг Марковић присуствовао је данас обележавању 200 година од боја на Братачићу и откривању спомен обележја у овом селу надомак Осечине.


Председник Народне скупштине Републике СрбијеПредраг Марковић присуствовао је данас обележавању 200 година од боја на Братачићу и откривању спомен обележја у овом селу надомак Осечине.

На позив председника општине Осечина Милана Симића, председник Марковић је положио венац на спомен обележје, а потом се обратио присутним мештанима и представницима општинских власти.

Председник Марковић је истакако да данас одаје почаст борцима, чија жртва стоји на почетку кључне и победоносне 1806. године за државност Србије.

Подсећајући да нема великих и малих битака, председник Марковић је упитао присутне да ли су борци на Братачићу могли да знају да ће њихова победа омогућити велику победу на боју на Мишару и означити целу 1806. годину као победоносну за будућу државност Србије. Могли су да знају, нагласио је он, «јер су им у помоћ стигли и Карађорђеви људи и оба Обреновића, а кад се у Србији уједине различити људи и опције, онда почиње њен победоносни пут ка Европи», истакао је председник Народне скупштине.

Битка на Братачићу одиграла се непосредно пре боја на Мишару, а у њој су учествовали прота Матеја Ненадовић, Лазар Мутан, Јован Курсула и Милан и Милош Обреновић. Подгорце су у обом боју предводили кнез Милић Кадић и четовођа Михаило Недић, а Колубарце и Тамнавце, Милован Грбовић и кнез Пеја Јанковић, који је у овом боју погинуо.

Према мишљењима историчара, да у боју на Братачићу није поражена турска војска Хаџи-бега из Сребренице, исход битке на Мишару би био неизвестан. Бој на Братачићу је завршен поразом Турака, што је омогућило Србији и Вожду Карађорђу победу 1806. године, која се сматра највећом и најблиставијом победом у читавом периоду од 1804. до 1813. године.