14. октобар 2021. Учесници скупа

14. октобар 2021. Учесници скупа

Четвртак, 14. октобар 2021.

Обележено 140 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и САД

У Дому Народне скупштине одржан је скуп поводом обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, у организацији Посланичке групе пријатељства са САД.


Скуп је отворио председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић који је истакао да је Србија једна од малобројних држава које могу да се похвале тако дугом традицијом дипломатских односа са Сједињеним Државама и да зато има много разлога да се негује та традиција и обележава као важан датум у нашој националној и дипломатској историји.

„Не смемо да заборавимо велике дане и огромне жртве које су народи Србије и Америке дали на олтар слободе и зато ја користим сваку прилику да подсетим на њих. Имали смо ми и тешких тренутака, нећемо ни њих да заборавимо, нити то смемо да урадимо. Али имамо снаге да идемо даље и да не дозволимо да године из блиске историје када се нисмо слагали, када смо се чак и сукобили, прекрију читав век нашег пријатељства и савезништва.

Србија и Америка данас се добро познају, заједно смо проживели и добро и лоше, извукли смо поуке и одлучили да идемо даље као снажни партнери. Радимо заједно на свему што је у обостраном интересу. И ми добро знамо да ниједан наш државни и национални циљ не можемо да остваримо без сарадње са Америком, нити Сједињене Државе мисле да могу без Србије да остваре било који свој интерес у овом делу Европе.

То је оно што нас данас веже и на чему градимо наше односе и нема разлога да било ко због тога буде незадовољан. Америчке компаније и њихове европске филијале огромни су инвеститори у Србији, код њих је запослено 20 хиљада наших људи. Желимо да их имамо још више, али желимо и да што више наших компанија послује на америчком тржишту. Много је области где желимо и где морамо да сарађујемо и то нас обавезује да останемо партнери и да мислимо на будућност“, рекао је председник Народне скупштине.

На скупу се обратио и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Њ.Е. Ентони Годфри, који се захвалио Народној скупштини, председнику и Посланичкој групи пријатељства на одржавању скупа поводом обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа две земље. Посебно се захвалио Драгану Шормазу, који годинама гради јако партнерство од великог значаја за две земље.

„Учесталост и све већа садржајност наше сарадње говоре о снази наших односа. Ако се осврнемо на 140 година дипломатских односа ваља размотрити постигнуте резултате и колико посла нам предстоји да заједно урадимо“, навео је амбасадор. Истакао је да као савезници у два светска рата, преко хладног рата и као постојани партнери у суочавању са заједничким безбедносним изазовима од почетка овог века, односи две земље одржавали су заједничке вредности и заједничку визију будућности.

Амбасадор се осврнуо на потписивање Споразума америчке војне помоћи Југославији, који су потписали маршал Тито и тадашњи амерички амбасадор. „Дух овог споразума није везан искључиво за прошло доба, већ је жив и данас, било у помоћи везане за борбу против светске пандемије или отварање нових трговинских могућности и све ширу војну сарадњу. Док размишљамо о укупном опсегу наших односа, не можемо и не смемо да заборавимо на последњу деценију прошлог века, непобитно најмрачније поглавље за овај регион и наше билатералне односе. Размишљајући о том периоду, не можемо да не помислимо и на улогу дипломатије или на оно што би неки назвали неуспехом дипломатије.“ Осврнуо се и на споразуме који како је рекао гарантују мир и стабилност у овом региону и који су окончали то мрачно поглавље, попут Дејтонског мировног споразума, Резолуције Савета безбедности 1244 УН, Кумановског споразума и друге, који указују на реално сагледавање уз међусобно разумевање и тешких одлука до којих се долазило заједно, а које заузимају централно место заједничком раду Србије у САД. „Међу нашим заједничким циљевима сада је главни циљ пут Србије до чланства у ЕУ. САД су највећи донатор билатералне помоћи Србији. Од 2001. године, до данас доставили смо помоћ од 1,16 милијарди долара за решавање проблема у распону од послератне обнове до развоја демократије, државне управе и владавине права, до економског развоја и очувања животне средине. Помоћ у 2020. години премашила је 40 милиона долара, што говори да САД остаје најактивнији партнер војске Србије. У последњих 20 година америчка амбасада у Србији, послала је преко 2.500 грађана у САД, кроз програме професионалне и образовне размене, што погодује размени чвршћих и личних контаката и веза међу грађанима“, истакао је Годфри.

Председник Посланичке групе пријатељства са САД Драган Шормаз говорио је о тренутној кризи на Косову и Метохији и истакао да је његово убеђење да то питање неће моћи да буде решено без помоћи Сједињених Америчких Држава, као и да он лично нема страха од тога.

„Када смо као народ решили да дође до мира у Босни, решено је у Дејтону све и сада имамо Републику Српски. Ја страх од тога да САД учествује у решавању проблема које имамо са Приштином немам, иако многи имају тај страх“, нагласио је Шормаз.

Он се осврнуо на добре односе две земље између два светска рата, али говорио и о тренутној успешној сарадњи. Нагласио је да су америчке компаније, од 2000. године до данас, у Србији уложиле преко 4 милијарде евра и да запошљавају више од 22.000 људи. Такође је истакао да је Америчка агенција за међународни развој (USAID) од 2001. године до сада, донирала 786 милиона долара за подршку економском и демократском развоју Србије.

О 140. година сарадње у области безбедности две земље говорио је др Зоран Драгишић, члан ПГП са САД. Он је истакао да су Србија и САД у најтежим тренуцима за ову планету, током два светска рата, биле на истој страни и да две земље кроз историју, али и данас, веже стратешка сарадња и пријатељство.


Видео (2)

Четвртак, 14. октобар 2021. | скуп поводом обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД 14.10.2021.

Четвртак, 14. октобар 2021. | изјаве за медије председника Посланичке групе пријатељства са САД Драгана Шормаза и амбасадора САД у Србији Ентонија Годфрија 14.10.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја