15. октобар 2019. Обраћање председнице Народне скупштине поводом 130 година Интерпарламентарне уније

15. октобар 2019. Обраћање председнице Народне скупштине поводом 130 година Интерпарламентарне уније

Уторак, 15. октобар 2019.

Обележено 130 година ИПУ

У оквиру Генералне дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније обележено је 130 година постојања ИПУ, као најстарије међународне парламентарне организације, а председница Скупштине Србије је рекла да јој је задовољство да овај важан историјски датум, када се сећамо прве конференције у Паризу, када је рођена визија повезивања народа различите културе, језика, вере, навика и обичаја кроз парламентарну сарадњу, данас обележавамо уверени у снагу наше организације и њену кључну улогу у актуелном времену.


Гојковић је указала да су се од прве конференције у париском хотелу „Континентал“ 1889. године до ове у Центру „Сава“, наши парламенти мењали, развијали, као и прилике у свету.

„Ипак, ми парламентарци смо, колико год сложене те прилике биле, схватали жељу наших грађана за сарадњом и заједничким одговором на изазове. Тако је идеја парламентараца Вилијама Рандела Кремера и Федерика Пасија и данас жива, кроз дебату коју водимо у овој београдској недељи парламентарне дипломатије“, указала је Гојковић.

Гојковић је напоменула да се читав свет налази на раскрсници, као и да смо сведоци кршења правила и начела међународног права и додала да се наши парламенти у 21. веку суочавају са бројним изазовима и зато морамо бити спремни да се самокритички преиспитујемо и утврдимо како можемо да унапредимо наш рад у најбољем интересу грађана које представљамо.

„Зато данас више него икада, унапређење демократије представља најважнији задатак Интерпарламентарне уније. Истовремено, морамо непрестано подстицати националне парламенте да траже одговоре и налазе решења за потребе грађана“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала да је овај важан јубилеј парламентарног света, Скупштина Србије обележила 30. јуна, на Међународни дан парламентаризма, када је приредила изложбу „1889–2019: Прослава 130 година Интерпарламентарне уније“, указујући да су та историјска сведочанства најбоља опомена да смо дужни да због генерација које долазе у наредном веку градимо свет сарадње, разумевања и поверења.

Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације, представила је извештај са састанка „квинтета“ ИПУ у Женеви, 30 јуна, којим је прослављена 130. годишњицa ИПУ, на којем су учествовали недавни и будући председници скупштина ИПУ.

На овом посебном делу заседања обратили су се и шефови делегација Француске и Велике Британије, земаља оснивача ИПУ, који су подсетили на два парламентарца, из чије визије је проистекла Интерпарламентарна унија.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја