Уторак, 21. фебруар 2012.

Деведесет шеста седница Одбора за финансије

Одбор за финансије одржао је 21. фебруара седницу на којој су размотрени ефекти одлагања ревизије аранжмана ММФ-а и мере за одржавање економске стабилности у земљи.


Седници је присуствовао председник Владе Републике Србије и министар финансија Мирко Цветковић, гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић и председник Фискалног савета Републике Србије Павле Петровић.

Председник Владе и министар финансија Мирко Цветковић истакао је да је посета делегације ММФ-а била техничке природе, циљ разговора није био ревизија аранжмана нити њен продужетак, већ је ММФ дошао са задатком да процени како је завршена 2011. година, каква су текућа кретања и да прогнозира шта нас чека у 2012. години. Он је оспорио тврдње, које су се појавиле у јавности, да су разговори са ММФ-ом били неуспешни, као и да ће Влада увећати расходе изнад оних предвиђених буџетом. Председник Владе и министар финансија навео је да су постојала одређена неслагања са ММФ-ом, у вези са докапитализацијом Комерцијалне банке, висином издатих гаранција државе за кредите за јавна предузећа и пројекте који се реализују, као и за процену ризичности 2012. године, али да те тачке спорења немају финансијски утицај на текући део године, те да се спроводи фискална политика која је идентична утврђеним правилима и да ће се одржати дефицит који је предвиђен буџетом. Цветковић је нагласио да су односи између Владе и ММФ-а добри и да постоји конструктивна сарадња.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић нагласио је да мисија ММФ-а која је била у посети Србији није имала преговарачки мандат. За Србију јесте важно да се обнове преговори о ревизији аранжмана, јер се тиме шаље добар сигнал међународној инвестиционој јавности, навео је Шошкић и додао да је у међувремену битно да се придржавамо договора са ММФ-ом по питању кретања расхода и буџетске дисциплине.

Председник Фискалног савета Павле Петровић истакао је да је за одржавање утврђеног дефицита неопходно смањење расхода који су предвиђени буџетом. На будућој Влади ће бити обавеза ребаланса буџета, као и утврђивање средњорочног плана фискалне реформе, јер чак и ако се будемо целе године придржавали утврђеног дефицита, опет ће јавни дуг крајем 2012. године достићи 51 проценат БДП-а, а до 2015. године могао би достићи 60 процената БДП-а, ако се не предузме озбиљна фискална реформа, закључио је Петровић.

У наставку седнице, током расправе, чланови Одбора износили су ставове по питању ревизије аранжмана ММФ-а, дискутовали о томе да ли је Закон о буџету изашао из оквира договорених са ММФ-ом и о могућностима ребалнаса буџета пре расписивања избора. Такође, интересовали су се и за стање у банкарском сектору, за структуру девизних резерви и за тачке спорења са делегацијом ММФ-а, по питању висине гаранција државе за кредите за јавна предузећа и пројекте који се реализују.

Седници је председавао председник Одбора Зоран Красић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
уторак, 30. мај

Цео календар догађаја