Среда, 16. фебруар 2011.

Тринаеста седница Одбора за међунационалне односе

На седници Одбора за међунационалне односе, која је одржана 16. фебруара, разматран је Извештај о раду Министарства за људска и мањинска права за 2010. годину, у делу који се односи на сектор мањинских права.На седници Одбора за међунационалне односе, која је одржана 16. фебруара, разматран је Извештај о раду Министарства за људска и мањинска права за 2010. годину, у делу који се односи на сектор мањинских права. Седници је председавао Милетић Михајловић, председник Одбора.

Образлажући извештај, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић је рекао да су протеклу годину обележиле активности Министарства на примени Закона о националним саветима националних мањина, што је резултирало избором 19 савета, од којих је конституисано 16. Изразио је уверење да ће избори за Национални савет бошњачке националне мањине, који су заказани за април, успети и да ће он моћи да буде конституисан.

Министар Чиплић је нагласио да је Србија мултиетничка и мултикултурна држава и да националне мањине нису изгубиле идентитет и додао да су смањени међуетнички сукоби. Поред тога, Министарство јер у прошлој години имало доста посла у заступању грађана Србије пред Судом за људска права у Стразбуру.

Чланови Одбора су изнели замерке да су национални савети у пракси исувише исполитизовани, иако су они само субјекти културне аутономије.

Осим тога, замерено је да у Извештају нису наведени подаци о међунационалним инцидентима, као ни о броју лица која су враћена у Србију према одлуци Европског парламента о реадмисији.

Одбор је оценио да је Министарство за људска и мањинска права у 2010. години деловало у складу са својим надлежностима, а пре свега да је обавило значајну активност на припреми, организовању и спровођењу избора за националне савете националних мањина, сходно Закону. Одбор је сугерисао Министарству да у што скоријем року предложи измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина, како би се отклонили недостаци у његовој примени и решило питање финансирања националних савета. Такође, по оцени чланова Одбора, ово министарство, у сарадњи са другим надлежним министарствима, треба још активније да се ангажује у решавању актуелних проблема ромске националне мањине, у циљу реализације обавеза из Стратегије за унапређење положаја Рома.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја