Четвртак, 9. децембар 2010.

Шеснаеста седница Одбора за односе са Србима изван Србије

Одбор за односе са Србима изван Србије одржао је 9. децембра 2010. године Шеснаесту седницу. Седници је председавао председник Одбора Бранимир Ђокић, а седници су присуствовали државни секретар Министарства за дијаспору Миодраг Јакшић и помоћник министра Вукман Кривокућа са сарадницима.Одбор за односе са Србима изван Србије одржао је 9. децембра 2010. године Шеснаесту седницу. Седници је председавао председник Одбора Бранимир Ђокић, а седници су присуствовали државни секретар Министарства за дијаспору Миодраг Јакшић и помоћник министра Вукман Кривокућа са сарадницима.

Чланови Одбора разматрали су Извештај о раду Министарства за дијаспору за период јануар-децембар 2010. године. Државни секретар Миодраг Јакшић је заједно са помоћником министра Вукманом Кривокућом представио Извештај. Јакшић је информисао чланове Одбора о активностима Министарства за дијаспору у области законодавства, унапређења информисања дијаспоре, унапређења економске сарадње са дијаспором и сарадње са дијаспором у области просвете, културе, науке и спорта. Након усвајања Закона о дијаспори и Србима у региону, Министарство за дијаспору приступило је изради три подзаконска акта, а овим Законом су утврђени и институционални оквири: Скупштина дијаспоре и Срба у региону, Савети Скупштине и Срба у региону, Савет за Србе у региону, Савет за дијаспору и Буџетски фонд за дијаспору и Србе у региону, навео је Јакшић. Он је истакао да је сарадња са Јавним сервисом РТВ Србије довела до потписивање Протокола о сарадњи на заједничком пројекту емитовања сателитског програма националне телевизије у Европи, САД, Канади и Аустралији, којим је од 1. јануара 2010. године започето емитовање сателитског сигнала. Помоћник министра Кривокућа је истакао да је током текуће године Министраство за дијаспору интензивно радило и на унапређењу учења српског језика у дијаспори. Такође, спроведено је више конкурса, од којих је Кривокућа посебно истакао конкурс за дечје литералне и ликовне радове под називом ''Србија – моја отаџбина''. По завршетку конкурса, објављена је публикација са награђеним радовима.

Министарство за дијаспору иницирало је акцију да наша дијаспора помогне становницима Краљева у санирању последица недавног земљотреса. Закључно са 1. децембром 2010. године уплаћено је око 120.000 евра, а предвиђени су и донаторски супови у циљу прикупљања средстава, истакао је Кривокућа.

Чланови Одбора информисани су и о раду пододбора Одбора за односе са Србима изван Србије, као и о сарадњи са одговарајућим секторима Министарства за дијаспору.

У наставку седнице, председавајући Радне групе за израду Предлога закона о Матици исељеника Србије Јанко Веселиновић обавестио је присутне о досадшњем раду Радне групе.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1